Ovom božićnom pletenicom zasladit će se osam ljudi, a na pripremu ćete potrošiti oko sat i pol.
Sastojci:
1 kg pšeničnog brašna, 125 g maslaca,120 g šećera, 5 jaja, 50 g kvasca, 5 dl mlijeka, prstohvat soli, 300 g kandiranog voća. Premaz: 1 jaje, 0,50 dl vrhnja za šlag
Priprema:
U mlijeku rastopite kvasac pa ne čekajte da uzađe nego odmah dodajte brašno i sve ostale sastojke. Na vrhu napravite križ nožem kako bi se tijesto “lakše rascvjetalo” i pokrijte krpom. Ostavite da se diže 45 minuta, piše 24sata.hr.
Od uzdignutog tijesta oblikujte tri štruce pa ispletite pletenicu. Na limu koji ste pokrili masnim papirom ostavite da se diže još 20 minuta, potom ga premažite jajetom i vrhnjem te pospite kristal šećerom. Pecite 60 minuta na 175 stupnjeva.