Poznato je da proslavljeni tenisač Novak Đoković veliku pažnju posvećuje prehrani. Još 2010. godine odlučio je iz svog jelovnika izbaciti gluten, mliječne proizvode i rafinirani šećer, a ujedno je znatno smanjio i unos crvenog mesa, iako se ne voli nazivati veganom. Kako je često isticao, u početku je njegova obitelj bila zabrinuta zbog takve promjene, no s vremenom su se priviknuli. Supruga Jelena Đoković također nastoji pripremati zdrave obroke te je završila tečaj nutricionizma. Đoković svaki dan započinje čašom mlake vode s limunom.
– Kada ustanem, prvo popijem vodu s limunom radi detoksikacije. Nakon toga, na prazan želudac pijem sok od celera, a kasnije i zeleni smoothie s algama, voćem, superhranom i dodacima prehrani. Ujutro jedem puno voća i svježih salata. Izbjegavam težu hranu koja zahtijeva puno energije za probavu, posebno u prvoj polovici dana. Najčešće biram žitarice poput kvinoje, divlje riže, prosa, batata i krumpira kuhanog na pari – ispričao je Đoković u emisiji “In Depth with Graham Bensinger”. Sok od celera ima malo kalorija i puno hranjivih tvari. Iako se celer sastoji od otprilike 95% vode i sadrži samo 16 kalorija na 100 grama, celer je prava riznica vitalnih nutrijenata.
Obiluje dijetalnim vlaknima, ključnima za zdravu probavu, te vitaminima A, C, K i E, kao i vitaminima B skupine, uključujući esencijalnu folnu kiselinu (B9). Jedna od najznačajnijih dobrobiti celera jest njegov blagotvoran učinak na zdravlje srca i krvnih žila. Za to su zaslužni jedinstveni spojevi poznati kao ftalidi, koji djeluju na opuštanje mišića u stijenkama arterija. Opuštene i proširene krvne žile omogućuju lakši protok krvi, što izravno dovodi do snižavanja povišenog krvnog tlaka, jednog od vodećih faktora rizika za srčane bolesti, a u tekstu o celeru na ordinacija.vecernji.hr možete doznati još detalja.
Poznato je i da Novak prakticira povremeni post – 16 sati ne jede, a tijekom preostalih osam konzumira obroke. Kaže da mu takav ritam pomaže da bolje spava i ima više energije. Tijekom mečeva, za brzu nadoknadu energije, najčešće poseže za bananama. Kvinoja je česta namirnica u njegovoj prehrani jer obiluje proteinima i vitaminom B, ne sadrži gluten te je lako probavljiva. Zahvaljujući neutralnom okusu, lako se kombinira s drugim sastojcima. Đoković koristi i ljuskice kvinoje za pripremu zdravih palačinki i sličnih poslastica. Njegov doručak često uključuje müsle od organskih zobenih pahuljica s brusnicama, grožđicama, sjemenkama bundeve ili suncokreta i bademima. Ponekad pojede bananu s maslacem od indijskih oraščića, a prije obroka uzima med i vodu. Ako mu zatreba međuobrok prije ručka, najčešće pojede bezglutenski kruh ili krekere s avokadom i tunom.