Istinski ljubitelji lješnjaka, bit će oduševljeni ukusom ovih nepečenih, sitnih kolačića! Tako se lako pripremaju a budu tako lijepi i dekorativni... Idealni su za svečane prilike jer mogu da se pripreme nekoliko dana ranije.... ;))
Sastojci
2 dl vode
200 gr Šećera (kristal)
150 gr margarina /maslaca
100 gr čokolade za kuhanje
150 gr mljevenih pečenih lješnjaka
250 gr mljevenog keksa
oko 150 gr mljevenog pečenog lješnjaka
oko 150 gr Linolade (ili Linolade nugat)
Priprema:
U šerpu staviti vodu, šećer, maslac (margarin) i čokoladu, pa na laganu vatru da provri. Skloniti sa štednjaka i odmah u vruće dodati keks i mljevene lješnjaka. Da biste ubrzali pripremu, smjesu za gnijezda možete staviti i u zamrzivač, čim se dobro rashladi i počne da se steže, izvadite je i kuglice će se lakše oblikovati. Kada se masa dobro ohladi, vlažnim rukama oblikovati kuglice, svaku uvaljati u mljevene lješnjake i redati na poslužavnik obložen streč-folijom ili pek papirom. Zatim drškom kuhače napraviti udubljenje na svakoj kuglici. Linoladu sipati u špricu za ukrašavanje i istiskivati tj. puniti gnijezda. Ostaviti na hladnom da se dobro rashlade.
Posluživanje
Gnijezda su ljepša ako se naprave nekoliko dana ranije, da se lijepo prosuše i stegnu. Zato, nemojte da vas iznenadi ako vam se učini da su meka prilikom oblikovanja, kad odstoje smjesa se fino stegne. Ja sam ih napravila uvečer a tek sutradan punila. Ovo je velika mjera, od koje ispadne oko 60 većih lješnjak gnijezda (veličine kao orah u ljusci).
Napomena: ako je Linolada suviše čvrsta za istiskivanje iz šprice, možete je malo ugrijati u mikrovalnoj ili na pari, da bi se lakše istiskivala, ali vrlo kratko, da ne bi bila previse tečna.