Kiseli kupus je ukusan i hranljiv dodatak ishrani, ali nije idealan za svakoga, te je potrebno sagledati njegova i pozitivna i negativna djelovanja. Za kiseljenje kupusa koristi se velika količina soli, a kada se u organizam unosi velika količina soli osoba može da pati od povećanja krvnog tlaka, so u organizmu postaje opterećenje za bubrege, taloži se u zglobovima i krvnim sudovima.
Zbog soli, višak tečnosti se zadržava i teško izbacuje, a so remeti odnos kalija i natrija, pa utiče na grčenje mišića pogotovo oko vrata i kičme - nemir u rukama i nogama često se javlja kao posljedica neravnoteže kalija i natrija, koje donosi previše soli. Ako se već konzumira kiseli kupus, trebalo bi potpuno izbaciti so iz drugih namirnica i obroka. Postoje određene grupe ljudi koje bi trebalo da ga konzumiraju s oprezom ili ga izbjegavaju zbog njegovog sastava, posebno visokog sadržaja soli i kiselosti.
Evo tko bi trebalo da obrati pažnju:
1. Osobe s visokim krvnim tlakom (hipertenzijom)
Kiseli kupus je bogat natrijem zbog procesa fermentacije i dodavanja soli. Previše soli može pogoršati hipertenziju i povećati rizik od kardiovaskularnih problema.
2. Osobe s problemima s bubrezima
Višak natrija može opteretiti bubrege, posebno kod ljudi koji već imaju kronične bubrežne bolesti.
3. Osobe s osjetljivim stomakom ili gastritisom
Kiselina u kupusu može iritirati želudačnu sluznicu kod ljudi s gastritisom, piše Nova.rs, čir na želucu ili osjetljivost na kisele namirnice.
4. Ljudi skloni nadimanju i plinovima
Fermentirane namirnice, poput kiselog kupusa, mogu izazvati nadutost i pojačano stvaranje plinova kod nekih ljudi, posebno ako nisu navikli na fermentiranu hranu.
5. Osobe s histaminskom intolerancijom
Kiseli kupus sadrži histamin, koji može izazvati simptome poput glavobolje, osipa, ili probavnih problema kod ljudi s ovom vrstom intolerancije.
6. Pacijenti koji uzimaju određene lijekove
Ljudi koji koriste diuretike, inhibitore enzima koji konvertiraju angiotenzin (ACE inhibitore) ili lijekove za snižavanje pritiska, trebalo bi da paze na unos natrija jer može smanjiti efikasnost terapije.
Ako spadate u neku od ovih grupa, najbolje je da se konzultirate s ljekarom ili nutricionistom prije nego što uvrstite kiseli kupus u svakodnevnu ishranu. Za većinu ljudi, međutim, kiseli kupus je zdrav i bogat probioticima koji mogu podržati zdravlje crijeva.