Mnoge domaćice znaju koliko je zahtjevno temeljito oprati tavu na kojoj su se uhvatili tvrdokorni, zagorjeli ostaci hrane. Osim što se masnoća često teško uklanja, pranje takve posude može potrajati i više nego što bismo željeli. No, pravi šok obično nastupi tek kada okrenemo tavu i ugledamo njezinu potpuno pocrnjelu, zagorjelu vanjsku površinu. U tom trenutku mnogi pomisle isto: "Ovo se ne može očistiti."
Srećom, postoji vrlo jednostavan, pristupačan i učinkovit trik koji vraća sjaj i najumrljanijim tavama - i to bez agresivnih kemikalija ili skupih pripravaka.
Kako očistiti zagorjelu vanjsku stranu tave?
Za ovaj kućni trik trebaju vam samo uobičajeni sastojci koje većina ljudi ima kod kuće:
- 1 vrećica sode bikarbone
- 1 vrećica limunske kiseline (limuntus)
- alkoholni ocat
- deterdžent za pranje posuđa
- metalna žica ili grublja spužvica
- papirnati ubrusi
Postupak:
- Na zagorjelu stražnju stranu tave ravnomjerno pospite limunsku kiselinu i sodu bikarbonu.
- Prelijte površinu s nekoliko kapi deterdženta za posuđe.
- Lagano istrljajte metalnom žicom samo toliko da se sastojci povežu.
- Prekrijte cijelu stražnju stranu tave papirnatim ubrusima.
- Ubruse obilno prelijte alkoholnim octom, tako da se natopi cijela površina.
- Ostavite da stoji oko 15 minuta. Kemijska reakcija između sode, limunske kiseline i octa omekšat će i najupornije naslage.
- Nakon toga uklonite ubruse i isperite tavu vrućom vodom te dodatno operite deterdžentom.
Postupak se može ponoviti nekoliko puta - svaki put bit će sve manje naslaga, a površina sve čišća, piše Jutarnji.
Dodatni savjeti za održavanje tava (i prevenciju zagorijevanja)
1. Izbjegavajte nagle promjene temperature
Ne stavljajte jako zagrijanu tavu pod hladnu vodu. Nagli termički šok može oštetiti dno, uzrokovati deformacije i ubrzati stvaranje tragova izgaranja.
2. Ne koristite prejaku vatru
Mnoga kućanstva instinktivno pojačaju ploču štednjaka "do kraja", no to zapravo brže spaljuje masnoću i uzrokuje tamne mrlje s donje strane posude.
3. Birajte odgovarajuće ulje
Ulja s nižom točkom dimljenja (npr. maslinovo) mogu brže zagorjeti. Za prženje i pečenje bolja su ulja poput suncokretova ili ulja avokada.
4. Redovito čistite dno, i kad izgleda "dovoljno dobro"
Ako se tragovi spaljene masnoće nakupljaju kroz vrijeme, kasnije ih je teže ukloniti. Brzo čišćenje nakon kuhanja sprječava nastanak tvrdokornih naslaga.
5. Za lijevane i teflonske tave - izbjegavajte agresivno ribanje
Metalna žica korisna je samo za vanjski dio i dno tave. Unutarnju stranu ribajte isključivo mekanom spužvicom kako ne biste oštetili zaštitni premaz.
6. Soda i limunska kiselina pomažu i kod drugih kuhinjskih problema
Ova dva sastojka mogu očistiti zagorjele lonce, metalne držače plinskih štednjaka, staklokeramičke ploče (uz oprez), dno pećnice, kao i naslage kamenca oko sudopera. Dovoljno je napraviti gustu pastu od sode i malo vode, nanijeti je na prljave dijelove i ostaviti da djeluje.
7. Kako spriječiti neugodne mirise u tavama?
Ako tava nakon pranja zadržava miris ribe, luka ili mesa, prelijte je žlicom octa i kratko zagrijte. Ocat će neutralizirati neugodne arome.
8. Poliranje inox tava
Ako imate inox tave koje su izgubile sjaj, pomiješajte malo sode i deterdženta, istrljajte mekanom krpom i isperite nakon čega će površina ponovno biti blistava.