Nekoliko ključnih koraka

Evo kako da napravite savršeno kremast i ukusan pire krumpir

Ilustracija
30.01.2025.
u 14:47

Iako se na prvi pogled čini jednostavnim, postoji nekoliko trikova koji će garantirati da pire bude baš onakav kakav želimo

Kada želimo pripremiti savršen pire krumpir, koji je kremast, lagan i ukusan, treba obratiti pažnju na nekoliko ključnih koraka. Iako se na prvi pogled čini jednostavnim, postoji nekoliko trikova koji će garantirati da pire bude baš onakav kakav želimo – bez previše vode, bez komadića sirovog krumpira i s punim okusom. 

Pravilno rezanje krumpira
Prvo pravilo koje treba slijediti jeste da svi komadi krumpira budu približno iste veličine. Ako krumpire ne narežemo pravilno, manji komadi će se skuhati brže, apsorbirat će previše vode, a veći komadi ostat će nedovoljno kuhani. Rezultat? Bezukusan i vodenasti pire s komadićima sirovog krumpira. Da biste izbjegli ovaj problem, nakon što operete, ogulite i posušite krumpir, narežite ga na jednake kockice. Ovo je ključ za ravnomjerno kuhanje.

Kuhanje na laganoj vatri
Iako mnogi imaju običaj staviti lonac sa zasoljenom vodom na najjaču vatru, to nije preporučljivo za pripremu pire krumpira. Krumpir se treba kuhati na laganoj vatri. Ako se kuha na previsokoj temperaturi, vanjski dio krumpira će se prekuhati prije nego što se sredina potpuno skuhala. To znači da ćete, kao i kod lošeg rezanja, dobiti vodenasti pire s komadićima koji nisu u potpunosti mekani. Kuhajte ga polako, na umjerenoj vatri, kako bi cijeli krumpir ravnomjerno omekšao.

Koji krumpir je najbolji za pire?
Odabir vrste krumpira također igra važnu ulogu u kvaliteti pirea. Škrobne vrste krumpira najbolje odgovaraju za ovo jelo. Profesionalci često preporučuju Russets zbog visokog udjela škroba i niskog sadržaja vode. Ove vrste krumpira će dati kremast i prozračan pire. Druga odlična opcija su Yukon Gold krumpiri, koji su nešto skuplji, ali prirodno kremasti nakon gnječenja. Ako želite probati nešto drugačije, slatki krumpir (batat) može također biti dobar izbor, ali će dati malo drugačiji okus i teksturu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja