urnebesno sočno

Čokoladni kolač s tikvicama i lješnjacima: Osvojit će vas na prvi zalogaj

ReciPeci
03.09.2025.
u 20:09

U kombinaciji sa prženim lješnjacima i uz baš puno čokolade ovaj kolač će vas osvojiti na prvi zalogaj. Ako imalo sumnjate u to da kolač sa tikvicama može biti fini, nemojte. Jer, kao što naribana jabuka biskvitima daje sočnost, istu stvar radi i naribana tikvica

Kada dođe sezona tikvica, domišljatosti u načinima pripreme ove ljetne povrtnice nema kraja. Pa tako probajte napraviti čokoladni kolač s tikvicama i lješnjacima. Budući su tikvice prilično neutralnog okusa, a jako su sočne, pomislih da će kao takve dati dodatnu sočnost kakvom finom biskvitnom kolaču. Čokoladni kolač s tikvicama i lješnjacima je baš zbog tikvica urnebesno sočna čokoladna fantazija koja okusom pomalo podsjeća na browniese. Osim toga, vrlo se jednostavno radi ovaj kolačić i relativno je brzo gotov, piše ReciPeci.

U kombinaciji sa prženim lješnjacima i uz baš puno čokolade ovaj kolač će vas osvojiti na prvi zalogaj. Ako imalo sumnjate u to da kolač sa tikvicama može biti fini, nemojte. Jer, kao što naribana jabuka biskvitima daje sočnost, istu stvar radi i naribana tikvica. I zato, slobodno prešutite taj mali detalj kada budete radili ovaj kolač za ekipu. Recite im da je s tikvicama tek kada omaste brk njime i oborite ih s nogu.

Čokoladni kolač s tikvicama 

POTREBNO:

  • 1 veća ili 2 manje tikvice
  • 3 jaja
  • 250 g brašna
  • 50 g kakaoa
  • 15 g šećera
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 100 g omekšalog maslaca
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 100 g lješnjaka

PRIPREMA:

  1. Čokoladu nasjeckati na manje sitne kockice, lješnjake usitniti da budu grublje mljeveni ili sitno sjeckani.
  2. Tikvicu oguliti i naribati na ribež.
  3. Miksati omekšali maslac sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postane kompaktno pa postepeno dodavati jaje po jaje. Miksati dok ne postane pjenasto. Postepeno dodavati ostale suhe sastojke (brašno pomiješano sa kakaom, praškom za pecivo i sodom bikarbonom).
  4. Na kraju umiješati komadiće čokolade i naribanu tikvicu koju prethodno treba malo ocijediti rukama. Sjediniti sve kuhačom.
  5. Izliti masu u lim za pečenje srednje veličine obložen papirom za pečenje. Po biskvitnoj smjesi rasporediti usitnjene lješnjake.
  6. Peći u pećnici na 180℃ 40 minuta.
  7. Ohlađeni kolač izvaditi iz lima i po želji poslužiti na pladnju ili narezano na kocke.

Uz kolač bi idealno pasala kuglica sladoleda od vanilije i malo tučenog slatkog vrhnja s čokoladnim preljevom.

Dobar tek!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja