korak naprijed

Lideri u regiji moraju donositi odgovorne odluke

Deklaracija
11.06.2013.
u 08:59

BiH treba promjene Banja Luka i Sarajevo razlikuju se često po političkim ciljevima, i naprosto se ne čuju i ne razumiju. Ishod neuspjeha na ovim prostorima u dogovoru oko najkrupnijih pitanja lako može biti tragičan, tvrdi Radojičić

Nakon što je prvi dan trodnevnog međunarodnog summita “Mir i pomirenje - Korak naprijed”, koji se održava u Banjoj Luci, obilježila deklaracija vjerskih poglavara, jučer su na ovom značajnom skupu dominirali istupi državnika, odnosno političkih čelnika iz regije koji su govorili na panelu o liderstvu u 21. stoljeću.

Frustracija Hrvata

- Daytonski uređena BiH nije pravedna za sve narode i konsenzus u BiH se nikako ne postiže jer je njeno državno uređenje duboko nepravedno prema svim građanima i narodima - kazao je u obraćanju sudionicima summita zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić dodavši da u hrvatskom narodu postoji “duboka frustriranost ustavnim ustrojstvom BiH, koje se mora mijenjati na način da svi narodi budu jednakopravni”. Značaj stabilnosti BiH za Hrvatsku u prvi je plan stavio predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. Kazao je da svim narodima mora biti zajamčeno pravo na jednakopravnost, a izbjeglicama pravo na povratak. Pri tome je istaknuo činjenicu da se u RS vratilo samo 10 posto Hrvata. Kazao je da Republika Hrvatska ima ustavnu obvezu voditi brigu o Hrvatima u BiH te da se iz tog razloga zalaže za povratak u svoje domove, ali da osim toga treba osigurati uvjete za dostojanstven život. - Povratak i pomirenje minimum su među narodima. Ako ne budemo učili iz prošlosti, nemamo prava nadati se budućnosti. To je dug prema prošlosti i zalog naše budućnosti - naglasio je Leko. Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić istaknuo je u obraćanju skupu da generacijama koje dolaze treba podariti političku kulturu da bi se bolje razumjeli. Kazao je da je dužnost predstavnika zakonodavne vlasti da ljudima otvaraju perspektive i donose odgovorne odluke, a ne da se sviđaju građanima. U okviru panel-diskusije pod nazivom “Liderstvo u 21. vijeku”, Krivokapić je ustvrdio da je rat projektiran u glavama elite, a ne građana, te da se brana ratu gradi u ljudskim glavama. - Ako to uradimo tako, događanja s kraja prošlog stoljeća na Balkanu se nikada više neće ponoviti - uvjeren je Krivokapić. Nebojša Stefanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije, kazao je također da se ta zemlja zalaže za sve vidove regionalne suradnje te pružanje ruke svima i okretanju budućnosti, poučeni iskustvima iz prošlosti i greškama koje se ne smiju ponoviti. - Posvećeni smo ideji da dijalog i međusobno razumijevanje predstavljaju jedini instrument koji osigurava mir i stabilnost u regiji, uz poštovanje međunarodnog prava i obveza koje iz toga proistječu, smatra Stefanović.

Unutarnja komunikacija

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Igor Radojičić, koji je i otvorio konferenciju, kazao je da je BiH trebala mnogo vremena da uspostavi unutarnju komunikaciju. - Čini mi se da se često Banja Luka i Sarajevo razlikuju po političkim ciljevima, i naprosto se ne čuju i ne razumiju. Ishod neuspjeha na ovim prostorima u dogovoru oko najkrupnijih pitanja lako može biti tragičan, tvrdi Radojičić. Pored brojnih domaćih dužnosnika skupu su nazočile i strane diplomate iz biH poput visokog predstavnika Valentina inzka i iz EU-a među kojima je bila Doris Pack.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?