Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Libijci traže iz BiH liječnike specijaliste za ratne ozljede

Zabilježeno je da se BiH među zadnjim državama odrekla Moamera Gadafija
29. veljače 2012. u 09:23 0 komentara 8 prikaza
doktori

Nakon prekida izazvanog ratnim sukobima u Libiji, stotinama medicinskih radnika iz BiH ponovno se pruža prilika za rad u ovoj sjevernoafričkoj zemlji. Godinama je Libija bila omiljena destinacija liječnika i medicinskih sestara iz BiH, koji su nedostatak posla ili mala primanja u BiH nastojali nadoknaditi u Tripoliju i drugim gradovima Libije.

Ostali tijekom rata

Zbog prošlogodišnje revolucije i nemira koji su izbili u Libiji, većina bh. građana na privremenom radu vratili su se u BiH, iako je bilo i onih koji su u vrijeme sukoba ostali u Libiji i liječili ranjenike. Prema pričama onih koji su na druge načine već probili led i vratili se u Libiju, početna plaća za medicinsku sestru bez puno iskustva iznosi oko 600 eura, dok liječnici zarađuju oko 2000 eura. Za određene specijaliste primanja mogu biti i veća, a uz neke druge privilegije osiguran im je i smještaj. Iz Srbije je još prije dva mjeseca skupina liječnika i medicinara otišla u Libiju. Uskoro bi i veća skupina zdravstvenih radnika iz BiH mogla krenuti prema Libiji. Veleposlanstvo ove zemlje u BiH objavilo je oglas za angažiranje većeg broja liječnika specijalista i medicinskog osoblja u libijskim bolnicama. Najtraženiji su specijalisti za ona područja medicine koja su specifična za postkonfliktne situacije.

Angažiranje u bolnici

Stoga ne čudi što Libijci u BiH traže liječnike specijaliste za vještačka pomagala, kirurge, ortopede, neurologe, fizijatre... Potrebni su im i urolozi, internisti, radiolozi i otorinolaringolozi. Traže i specifično medicinsko osoblje, pa će do posla na sjeveru Afrike najlakše doći fizioterapeuti, tehničari protetičari... Prema informacijama, većina njih bit će angažirana na liječenju stradalnika u Libiji.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.