Vladika Grigorije

Legitimno je pravo srpskog naroda da živi u Mostaru

vladika
VL FOTO
28.08.2011.
u 11:34

Vladika Grigorije rekao je da Srbi u Mostaru žive i na jednoj i na drugoj strani Neretve, da u Starom gradu Srbi imaju dosta svoje imovine koja je u procesu vraćanja

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije rekao je da su sasvim legitimne ambicije srpskog naroda da živi u Mostaru, gradu koji je povijesno i kulturno veoma značajan za Srbe i u kojem ima mjesta za sve.

Vladika Grigorije naglasio je kako su mnogi vjerovali da neće ni biti povratka u Mostar, ali da je sjedište Eparhije zahumsko-hercegovačke i vraćeno u Mostar upravo kako bi se pokazalo da se Srbi ne odriču Mostara. “Mi ovdje ne možemo biti ni gosti ni povratnici. Mi smo ovdje svoji na svome i to je ono što daje prednost. Ovo je stara srpska zemlja u kojoj žive Bošnjaci muslimani, Hrvati katolici i u kojoj može živjeti tko god hoće i u kojoj ima mjesta za sve”, rekao je vladika Grigorije za medije u RS-u.

On je dodao da je danas u dolini Neretve moguće živjeti lijepo, ali da je teško, te da je neophodna pomoć cjelokupne zajednice da se stvore bolji uvjeti za život i da se u glavama ljudi savlada strah od toga da će se zlo ponoviti. Vladika Grigorije rekao je da Srbi u Mostaru žive i na jednoj i na drugoj strani Neretve, da u Starom gradu Srbi imaju dosta svoje imovine koja je u procesu vraćanja, te gruntovno prevedene zemlje u cijeloj Hercegovini. On je naglasio da povijesno gledano unazad postoji tendencija da se Srbi odgurnu s Mediterana i da je, s obzirom na tu činjenicu, za Srbe veoma opasno da se sami odriču svoje povijesti i kulture.

Prema njegovim riječima, i dan-danas se na Srbe u Crnoj Gori vrši stravičan pritisak, dok su za vrijeme rata iz devedesetih i Drugog svjetskog rata protjerivani i ubijani u Dalmaciji i Hercegovini. Vladika Grigorije rekao je da Srbi i Hrvati ni u Sarajevu nisu smjeli dopustiti da budu marginalizirani i da je tu borbu trebala voditi intelektualna elita na kulturan način.

Ključne riječi

Komentara 1

MO
mouna
20:15 28.08.2011.

Vladika mogu srbi u istoj mjeri kao i Hrvati i Muslimani u Banja Luci ili u Višegradu, Doboju... Izgleda vladika da postoji tendencija guranja Hrvata i Bošnjaka od drine. Mamicu ti netolerantnu mrš na Kosovo!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?