uručili zahtjev

Latvija uvodi euro. Olli Rehn: To je dokaz da se eurozona ne raspada

euro, euri
Goran Jakuš/PIXSELL
05.03.2013.
u 20:27

Latvija želi 1. siječnja 2014. postati osamnaesta zemlja EU koja koristi euro umjesto nacionalne valute.

Prije godinu dana kružile su divlje spekulacije o neizbježnom raspadu eura kao valute, a danas se pokazuje ne samo da te spekulacije nisu bile točne, već da u euro zonu želi ući nova članica – Latvija.

Izjavio je to večeras Olli Rehn, potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja EU, nakon što mu je latvijski ministar financija Andris Vilks u Bruxellesu uručio službeni zahtjev za ulazak u eurozonu.

Latvija želi 1. siječnja 2014. postati osamnaesta zemlja EU koja koristi euro umjesto nacionalne valute. Nakon što je to odobrio latvijski parlament i nakon što je Latvija večeras uručila službeni zahtjev, Europska komisija i Europska središnja banka (ECB) izradit će detaljnu analizu koja će pokazati ispunjava li Latvija sve kriterije za ulazak u eurozonu.

– Ne želim prejudicirati ishod te analize, ali želim reći da zahtjev Latvije za ulazak u eurozonu pokazuje koliki je napredak ta zemlja postigla u oporavku svoga gospodarstva nakon vrlo duboke gospodarske krize 2008. i 2009. – rekao je Rehn. Latvija je bila korisnica paketa financijske pomoći Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda. Ta pomoć je uspješno okončana u siječnju 2012. i Latvija sada ima najveći rast BDP-a u Europskoj uniji. Lani je taj rast iznosio 5,3 posto BDP-a (Hrvatska je, za usporedbu, u 2012. prema prognozi Europske komisije imala pad BDP-a od -1,9 posto).

– Zahtjev Latvije još je jedan znak povjerenja u euro – rekao je Rehn. EU očajnički treba pozitivne primjere, a Latvija kao nova članica eurozone jedan je od takvih primjera. Drugi primjer mogla bi biti i Hrvatska kao nova članica EU. A treći primjer mogla bi biti Irska kao zemlja koja se vraća na financijska tržišta nakon štednje, bolnih rezova i paketa pomoći EU.

>> Montebourg: Euro je preskup, treba nam slabija valuta

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?