UVOZIMO SMEĆE

Lasić predlaže uvođenje sezonske zabrane uvoza voća i povrća

pijaca
VL FOTO
02.03.2011.
u 08:44

-Proizvodnja voća i povrća, može u potpunosti zadovoljiti potrebe a mi smo u tom sektoru lani izdvojili 2,5 milijarde, dok smo za izvoz istih dobili tek pola milijarde, tvrdi Jago Lasić

Uvoze se šljive, jabuke, grožđe i drugo voće a dok ono na stablima u Bosni i Hercegovini ostaje neubrano. Uvozi se krumpir, kupus, luk i drugo povrće a ono na bh. njivama se često zaorava. Uvoze se i svi drugi prehrambeni proizvodi dok istodobno poljoprivreda u BiH polako umire, poljoprivrednici tvrde, zbog nekontroliranog uvoza i nebrige za domaće proizvođače.

Uvozi se i otpadci

Uvoze se čak otpatci prehrambene industrije, tog otpada je uvezeno u vrijednosti većoj od 153 milijuna konvertibilnih maraka, a bh. ledine i šume su zatrpane istim. Ceste Federacije su se tijekom zimskog razdoblja posiapne solju iz Egipta, dok su nalazišta soli u rudniku Tušanj zatvorena, a Tuzlanska solana odustaje od slanja prijava na tendere zbog, kako su rekli, smiješne procedure izbora dobavljača. Preko dva milijuna maraka samo za sol za magistralne putove, otišlo je u inozemstvo. Inače, Sve i svašta se uvozi u BiH.

-Točno je da se uvozi daleko više nego je to naše stvarna potreba. U mnogim stavkama bi se uvoz mogao smanjiti a u nekim granama čak i eliminirati. Primjerice, proizvodnja voća i povrća, naročito nekih, može u potpunosti zadovoljiti naše potrebe a mi smo samo u sektoru agroindustrije lani izdvojili 2,5 milijardi KM, dok smo za izvoz istih dobili tek pola milijarde, rekao je predsjednik Gospodarske komore FBiH Jago Lasić.

Lasić tvrdi kako u ovoj oblasti, gdje je pokrivenost uvozom zastupljena tek 21 posto, moglo čak i zarađivati. Također tvrdi kako s juga dolazi voće i povrće loše kvalitete, koju na kraju sezone tamošnji trgovci daju u bescjenje, jer su na njega već dobili poticaj. Lasić predlaže uvođenje sezonske zabrane uvoza voća i povrća, od svibnja do rujna, jer se uvozi prezrelo i nekvalitetno a u BiH ima dovoljno kvalitetnog.

Pokrivenost nešto veća

Tijekom protekle godine pokrivenost uvoza izvozom na razini države iznosila je 54,7 posto. dok je Federacija imala pokrivenost za dva postotka veću. U sektorima kao što je drvo, papir i namještaj te rude, metali i proizvodi, u prošloj godini izvoz je veći od uvoza. U svim ostalim je negativan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?