PREGOVORI

Lagumdžija i Ljubić postigli su “do sada najveći stupanj suglasnosti”

Lagumdzija
VL FOTO
07.12.2010.
u 08:14

Kada bi samo program bio ono o čemu treba voditi računa, mi bismo već danas potpisali sporazum

SDP i HDZ 1990 postigli su visok stupanj suglasnosti o programskim prioritetima nove vlasti, ali je neizvjesno hoće li ove dvije stranke zajedno i sudjelovati u vlasti.

Stupanj suglasnosti

Nakon prvih službenih razgovora rukovodstava dviju stranaka, čelnik SDP-a Zlatko Lagumdžija kazao je kako je s čelnikom HDZ-a 1990 Božom Ljubićem i njegovim suradnicima postignut “do sada najveći stupanj suglasnosti” kada su u pitanju bilateralni razgovori o programskoj platformi buduće vlasti. Za obje stranke reforma Ustava i euroatlantske integracije u vrhu su prioriteta i postoji suglasnost da treba postići institucionalnu jednakopravnost svih naroda. Borba protiv korupcije kroz jačanje postojećih i uspostavu novih institucija, rezanje javne potrošnje, započinjanje velikih investicijskih projekata, samo su neka od pitanja oko kojih dvije stranke imaju visok stupanj suglasnosti.

Koalicijski sporazum

-Kada bi samo program bio ono o čemu treba voditi računa, mi bismo već danas mogli potpisati koalicijski sporazum, kazao je Lagumdžija napominjući ipak da je prerano za takvu vrstu pregovora. Lagumdžija je informirao Ljubića i izaslanstvo HDZ-a 1990 o pregovorima koje je imao s Narodnom strankom Radom za boljitak i HSP-om BiH te otvoreno ustvrdio da su u ovom trenutku oni najbliži SDP-u. S druge strane, Ljubić je prezentirao Lagumdžiji informacije vezano uz platformu s HDZ-om BiH, kao i o razgovorima sa svojim predizbornim partnerom HSP-om BiH.

Ljubić je razgovore s Lagumdžijom ocijenio konstruktivnima i potvrdio da postoji visok stupanj suglasnosti o mnogim pitanjima na čijoj će provedbi stranke moći zajednički djelovati i ako ne budu skupa u vlasti. Predsjednik HDZ-a 1990 je posebno istaknuo suglasnost o tzv. europskoj klauzuli, odnosno dogovoru da se etnički i entitetski veto ne poteže za pitanja koja se odnose na zakone i druge mjere bitne za europske integracije.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar bucalo
bucalo
23:57 07.12.2010.

ajd nece li se nesta desit al ja im virujem al u k..cu

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?