Alessandro D’Errico

Kutleša je osobni izbor Pape

nunciji
Zoran Grizelj
18.10.2011.
u 11:00

Imenovanje potvrđuje živost biskupija u Hercegovini ali i živo zanimanje Svetoga Oca i Svete Stolice za područje BiH i Hrvata katolika.

Preuzvišeni oče nadbiskupe, poznajete li Vi osobno novoga biskupa?

Da, poznajem ga osobno. Sjećam se susreta iz 2006. godine kada sam s njim razgovarao po dolasku u BiH. Don Dražen je tada bio tajnik mostarsko-duvanjskog biskupa dr. Ratka Perića. Prvi put u Mostaru sam bio u ožujku 2006. kada je zasjedala Biskupska konferencija BiH. Razgovarao sam dugo mons. Kutlešom. Ostavio je na mene snažan dojam svojim ljudskim i svećeničkim kvalitetama. Postavljao je ozbiljna pitanja ili iznosio razmišljanja. Pozvan je za služenje u Kongregaciji za biskupe. Svaki put kada sam išao u Vatikan, rado sam se susretao s njim. Tamo je također posvjedočio svoje kvalitete i ozbiljnost u svome služenju. Zato me nije previše iznenadilo što je Sveti Otac odabrao upravo njega za jednu takvu zahtjevnu službu.

Kolika je važnost imenovanja don Dražena Kutleše?

Vjerujem da je imenovanje mons. Kutleše jednako važno, i to iz dva razloga. Prvi razlog su biskupije u Hercegovini. Vjerujem rijedak je slučaj u svijetu da u jednoj biskupiji u nepune dvije godine budu imenovana trojica novih biskupa. Tomu treba pridodati i imenovanje nadbiskupa zadarskog mons. dr. Želimira Puljića koji je bio svećenik tih biskupija. Ovo potvrđuje živost biskupija u Hercegovini, ali i kvalitetu. Svakako govori o pozornosti i pažnji kojom Sveti Otac i Sveta Stolica gledaju na Hercegovinu.

A drugi motiv?

Drugi motiv je misija koja je povjerena mons. Kutleši. Kao što znamo, Porečko-pulska biskupija prolazi kroz osjetljivo razdoblje. Mediji su u posljednje vrijeme jako puno pisali o Dajli, kao i problemima vezanim uz to pitanje. Katkada su objavljivali navode koji su bili neistiniti. Mogu reći da Sveti Otac osobno vodi brigu o tom pitanju. Sveti Otac je želio imenovati osobu koja ima mnoge sposobnosti, ali i koja poznaje dobro to pitanje. Mons. Kutleša je osoba koja posjeduje mnogo kvaliteta, a poznaje to pitanje jer ga je pratio radeći u Vatikanu. Zato Sveti Otac i šalje mons. Kutlešu kao pomoć biskupu Ivanu Milovanu u Porečko-pulskoj biskupiji. Ta misija je zahtjevna, ali sigurno je da će mons. Kutleša moći i znati pomoći biskupu Milovanu i biskupiji. Zato pozivam da ovih dana svi zajedno molimo za biskupa Kutlešu, kao što molimo i za sve ostale naše biskupe.

Što za Crkvu u Hercegovini znači ovo imenovanje?

Ovo imenovanje mons. Kutleše donijet će mnogo plodova u Hercegovini i BiH, u Hrvatskoj, te u cijeloj regiji. Radi se o dobrim plodovima koji su došli i od dvojice biskupa koji su imenovani u posljednje nepune dvije godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?