građani prosvjeduju

Kusturica zbog klesanog kamena ruši austrougarsku tvrđavu

Emir Kusturica
REUTERS
15.06.2012.
u 13:10

Kusturica je dozvolu za rušenje tvrđave tražio od načelnika općine Trebinje Dobroslava Ćuka ne rekavši mu o kojoj je tvrđavi riječ te kako je ona s koje želi uzeti kamenje u vrlo lošem stanju

Dio austrougarske tvrđave Petrinja iznad Trebinja više ne postoji zahvaljujući Emiru Kusturici i njegovoj grandioznoj ideji da upravo od kamenja te tvrđave izgradi dio Andrićgrada u kojemu će snimati film. Za spas ostatka tvrđave pobrinuli su se građani Trebinja koji su sasvim slučajno doznali za Kusturičine planove i automobilima blokirali pristup tvrđavi kako bi spriječili rušenje ostatka tvrđave.

Već srušio napuštene kuće

– Slučajno smo vidjeli bager na tvrđavi. Nismo mogli vjerovati što se događa i kako netko uopće ima hrabrosti srušiti ovaj povijesni spomenik. Samoinicijativno smo se okupili i blokirali pristup tvrđavi nakon čega je rušenje zaustavljeno – komentirao je događaje u Trebinju profesor Dragan Anđelić, donosi banjalučki portal Buka.

Nakon što su porušili napuštene kuće i štale u Grebci, Dračevu i Popovu Polju, radnici iz Višegrada dobili su zadatak da poskidaju klesani kamen i prevezu ga u Višegrad.

Kusturica je dozvolu za rušenje tvrđave tražio od načelnika općine Trebinje Dobroslava Ćuka ne rekavši mu o kojoj je tvrđavi riječ te kako je ona s koje želi uzeti kamenje u jako lošem stanju. 

– Tražio je rušenje mosta u Goričkom jezeru, nekih željezničkih postaja i drugih objekata. Tvrdio je da će samo uzeti kamenje s tvrđave koja je od ranije srušena. Dopustio sam mu da to učini ako mu to dopuste i ostale institucije, ali kada su se građani okupili oko Petrinje, shvatio sam da ta tvrđava nije bila u takvom stanju kakvim ga je on opisao – kazao je Ćuk.

Austrijski predstavnici stižu u Trebinje

Građani su najavili da će se i dalje okupljati na uzvišenjima oko Trebinja da bi spriječili Kusturicu da ruši sve pred sobom. O cijelom slučaju već je obaviješteno i austrijsko veleposlanstvo u BiH čiji bi predstavnici uskoro trebali doći u Trebinje kako bi doznali što se zapravo događa sa spomenikom koji je sagrađen prije 130 godina.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

Avatar Django
Django
12:32 16.06.2012.

Ma vidi slike. Srbin sa dna kace :-)

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije