Vitalnost i snaga “Cvjetnice” Stjepana Skoke

Značaj izložbe “Cvjetnica” ponajprije je u prezentaciji hrvatskog stvaralaštva široj europskoj kulturnoj javnosti

17.05.2022.
u 16:10

To je suradnja Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišta u Częstochowi, čime Sveučilište u Mostaru naglasak stavlja na umjetničke procese i osnažuje likovno stvaralaštvo

Izložba “Cvjetnica” akademskog kipara i sveučilišnog profesora Stjepana Skoke otvorena je u petak, 13. svibnja, u galeriji Konduktorownia u poljskoj Częstochowi, velikom marijanskom svetištu i sveučilišnom gradu, piše Večernji list BiH. Suradnja je to Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišta u Częstochowi, čime Sveučilište u Mostaru naglasak stavlja na umjetničke procese i osnažuje likovno stvaralaštvo.

Sakralne tendencije

Izložbu su otvorili voditelj Sveučilišne galerije te kustos same izložbe Marin Ivanović, likovni kritičar Milan Bešlić, autor izložbe Stjepan Skoko i profesor Włodzimierz Karankiewicz. Kao nastavak ove suradnje, Sveučilišna galerija planira do kraja godine ugostiti uzvratnu izložbu Sveučilišta u Częstochowi.

Izložba “Cvjetnica” novi je ciklus Stjepana Skoke i prvi je put prikazana u ožujku 2021. u Sveučilišnoj galeriji u Mostaru. Kustos izložbe Marin Ivanović tom je prilikom naglasio kako je sakralna umjetnost važna tema u Skokinu radu te ju je kontekstualizirao u okvirima sakralnih tendencija moderne umjetnosti i u okvirima hrvatskog kiparstva druge polovine 20. stoljeća. Ciklus “Cvjetnica” u međuvremenu je nadopunjen novima radovima pa će se posjetitelji galerije Konduktorownia imati priliku upoznati s nekim radovima koje nije vidjela mostarska publika.

Tako su postavu, uz skulpturalnu skupinu “Maslina”, koja se sastoji od triju prokromskih maslina visine 270 cm, dodane i tri nove skulpture naziva “Veronikin rubac” izrađene od aluminija, čije je plohe autor oblikovao bagerom, pritiskujući i gužvajući debele aluminijske ploče koje je potom bojio autolakom, iskazujući time svoju stvaralačku inovativnost i hrabrost poniranja u različite materijale.

Za potrebe postava u Poljskoj skulptura 450 kilograma teškog brončanog stećka, koji se inače nalazi ispred crkve u Veljacima (Ljubuški), preseljena je 1300 km do ulaza u galeriju u Częstochowi.

Upravo ta skulptura potvrda je kako je autor, uz zadržavanje na samoj temi sakralnosti, želio oživiti stećak kao jedan od najstarijih nacionalnih simbola našeg kulturnog nasljeđa kroz suvremenu umjetničku produkciju. Uz skulpture, postav je obogaćen i s deset novih slika velikih i srednjih formata.

Međunarodna suradnja

Značaj izložbe “Cvjetnica” prvenstveno je u prezentaciji hrvatskog umjetničkog stvaranja široj europskoj kulturnoj javnosti.

Povrh toga, on svjedoči o vitalnosti, dinamici i visokim kreativnim dosezima naših umjetnika koji možda premalo imaju prilike pokazati svoj rad u drugim i većim europskim kulturnim sredinama. Ova izložba dio je vizije Sveučilišta u Mostaru o promociji naših umjetnika izvan lokalne sredine te je zaglavni kamen novih projekta međunarodne suradnje na području kulture i umjetnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije