predstavljena knjiga “Trećari - dar Neba”

Životne priče širokobrijeških trećara

02.02.2019.
u 12:06

Širokobriježani, a vjerojatno i Hercegovina, ne pamte toliko zanimanje za neku promociju kao što je to bilo na predstavljanju knjige “Trećari - dar Neba” autora fra Dane Karačića. Knjiga je predstavljena u četvrtak navečer u punoj dvorani kina Borak u Širokom Brijegu. Širokobriježani, ali i gosti iz mnogih hercegovačkih krajeva, pokušali su naći svoje mjesto u dvorani. Nažalost, polovina njih morala je predstavljanje slušati iz hodnika ili ispred kina. Netko je predložio da ako fra Dane, a to je obećao, bude predstavljao sljedeću knjigu, to organizira u sportskoj dvorani.

Predstavljanje je organizirao Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg, a knjiga jednog od omiljenih širokobrijeških franjevaca sastoji se od 35 životopisa pripadnika Franjevačkoga svjetovnog reda, u narodu poznatijih kao trećara. U predstavljanju knjige omiljenog širokobriješkog franjevca sudjelovali su članovi franjevačkog svjetovnog reda i Frame Široki Brijeg te Mirela Lovrić, Andrija Zeljko, časna sestra Zorica Jurilj, Marija Čolak i autor fra Dane Karačić, a voditeljica predstavljanja bila je Višnja Spajić.

Večer je počela jednim dokumentarnim filmom o teškoj poslijeratnoj tragediji kad su zločinci Udbe i partizanskog pokreta poubijali pola Danine obitelji. Kroz sve te teškoće i strahote obitelj je prolazila s vjerom u Boga te neprestanom i ustrajnom molitvom.

- Na stranicama knjige zapisane su životne priče osoba koje su čuvale svoj katolički i hrvatski identitet. Priče su to koje skidaju prašinu s događaja koji su pola stoljeća bili obavijeni velom šutnje jer bi svako spominjanje prijetilo progonom. Priče su to s osobama koje su prednjačile svojom pismenošću. Pisati se učilo na kamenim pločicama, a čitalo se sve do čega se moglo doći - rekao je predsjednik širokobriješke Matice hrvatske Gojko Jelić.

- Likovi nisu izmišljeni, oni su stvarni i u tome i jest vrijednost i veličina ove knjige. Ispisana je poviješću odigranom na ovom kamenjaru, u našim kućama, vrtlima, ovdje pored naših bunara i pojata. To su naše baba i prababe. To je hercegovačka žena, hercegovačka sudbina, povijest, hercegovački križ i ponos u jednom - istaknula je Mirela Lovrić u recenziji knjige.

- Pisanje ove knjige, pisanje o 35 života koje prikazuje, često me u potpunosti emotivno ispražnjavalo. Pojedinačna imena u knjizi stoje za stotine sličnih sudbina i života. Ja sam se pitao kako su to sve mogli izdržati. Dobro rađa dobrim. Danas svaki dan čujemo jadikovke, da je teško, da nema posla, da nema ovoga i onoga. Oni to nisu ni zamišljali, samo su radili, preživljavali - rekao je fra Dane Karačić. Odlomke iz knjige čitali su Andrija Zeljko, č. s. Zorica Jurilj, Marija Čolak. A u glazbenom sudjelovali su članovi Franjevačkoga svjetovnog reda – Frame. Fra Dane Karačić je 2018. godine dobio javno priznanje - zlatnu plaketu “Grb Grada Širokog Brijega” za doprinos napretku i ugledu Širokog Brijega. Priznanje mu je uručeno na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Širokog Brijega 10. kolovoza.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije