Knjiga 'Iz središnje Bosne u svijet'

Život i djelo isusovca Petra Perice

28.11.2015.
u 07:00

Ako želimo upoznati i prepoznati korijenje na kojima smo nikli i rastemo, važno je proučavati tu bogatu baštinu naše prošlosti

Podružnica HKD Napredak u Vitezu bila je mjesto predstavljanja knjige "Iz središnje Bosne u svijet" autora Stojana Miloša iz Travnika, dugogodišnjeg novinara "Večernjeg lista", publicista, autora više knjiga i publikacija dokumentarnog i povijesnog karaktera. Knjiga "Iz središnje Bosne u svijet", s nizom dokumenata, podataka, konstatacija..., govori o životu i djelu isusovca Petra Perice, izuzetnog duhovnika i pjesnika, rođenog 1881. u Makarskoj. Uz svećenički rad i djelovanje u Travniku, gdje je i završio znamenitu Nadbiskupsku gimnaziju, a kasnije tu bio i perfekt, te u Splitu, Šibeniku, Dubrobniku..., na visokim i odgovornim dužnostima, posebno je poznat po svojim dvjema i danas popularnim i izvođenim pjesmama "Do neba nek' se ori" i "Zdravo Djevo Kraljice Hrvata", nastalim za vrijeme njegova rada u Nadbiskupskoj gimnaziji u Travniku. Partizani su ga strijeljali 25. lipnja 1944. nakon što su porobili Dubrovnik. Život i bogato djelo, do sada široj javnosti uglavnom nepoznato, temeljito je istražio i u vrijedno djelo "Iz središnje Bosne u svijet" pretvorio Stojan Miloš, a na ovaj pothvat vrijedan poštovanja, ponukao ga je vrhbosanski nadbiskup kardinal msgr. Vinko Puljić . Ovu vrijednu knjigu u Klubu HKD Napredak u Vitezu predstavili su književnici Anto Zirdum i Željko Kocaj, a prigodnim riječima, prije svega o trnovitom istraživačkom putu prikupljanja građe o životu, radu i djelovanju oca Petra Perice, govorio je okupljenim autor Stojan Miloš. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?