Pjesme Daniela Dominkovića

Zbirka “Obojeno u šareno” jekoloplet boja, pjesama i rime

29.06.2017.
u 11:00

Kada jedna promocija knjige okupi gotovu sve zaljubljenike lijepe pisane riječi i svih vrsta umjetnosti i brojne goste te ispuni toliški Dvor do posljednjeg mjesta, onda je to više od običnog kulturnog događaja. To je uspjelo autoru svog prvijenca, zbirke pjesama Daniela Dominkovića iz Tolise koji je odlučio napisati pjesme za djecu, obojiti svijet u šarenu boju, i odraslom čovjeku pokazati kako je on doista lijep. U neobičnom uvodniku za autora rekoše; sin je jedinac koji ima tri mlađe sestre, za sada troje djece i samo jednu suprugu. Opisali su ga kao pjesnika u duši s mnogo hobija, od fotografije do sviranja gitare, biciklizma...

No ponajviše od svega, svojim pisanjem pjesama za djecu pokazao je koliko ima istančan duh i dušu, kazao je za autora fra Zvonko Benković.

Snaga poezije

- Kroz stihove sam opisao zanimljive životne događaje, podsjetio djecu na razne igre, upoznao s mnogim životinjama, pa to daje i šarenilo, baš kako se i zbirka zove. Kroz knjigu sam donio sve ono što može donijeti osmijeh na lice, ali istodobno i da educira, no bez nametanja, kaže nam autor Dominković. Knjiga je prožeta jakim emocijama.

- Prvu sam pjesmu napisao za svoju djecu, to su pročitali i drugi i tako je sve krenulo. Nadam se da će ova knjiga doći u ruke mnogih malih i velikih čitatelja. Kako do mene dolaze samo pozitivni odjeci, nastavit ću pisati dječju poeziju, kaže autor.

Prof. Katarina Marošević opisala je zbirku kao uradak koji odiše povjerenjem u snagu riječi, u smislenost poezije kao izražavanja vlastitog doživljaja svijeta gdje leži najveća vrijednost- knjiga, gdje riječi dolaze iz vlastitog iskustva autora, gdje obitavaju uspomene.- Poezija je pisala njega, a ne on poeziju, kazala je za autora prof. Marošević i na kraju postavila pitanje. Što danas čujemo? Ne čujemo prirodu već zveket novca, a priroda je živa, baš kao što je prikazana u stihovima Daniela Dominkovića. Fra Zvonko Benković ističe kako je zbirka puna vedrine i ritma, šarenila i odnekud poznate rime.

Strašni gusari

- Pjesme su raspjevane i poletne. Neizbježan je susret s posavskom ravnicom, Savom i strašnim gusarima koji njome plove u potrazi za izgubljenim blagom, svim vodenim vrstama kojima je stanište u Savi, obližnjoj bari ili dalekim morskim dubinama. Ilustracije Ivone i Danijele slikom su dočarale istaknute motive pjesama.

- Vjerujem da će ovo štivo naći put do svojih čitatelja, a mogu biti i poučne za predškolsku djecu i djecu nižih razreda osnovne škole, kazao je fra Zvonko.

Organizator promocije, a ujedno i izdavač knjige “Obojeno u šareno” je Centar za kulturu Orašje.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?