Sarajevo film festival

Za Srce Sarajeva bore se 
i Matanić i Porumboiu

14.08.2015.
u 10:18

U brojnim pratećim programima su i Sviličić, I. Juka, Bubalo, E. Kraljević

Projekcijom brazilskog filma "Druga majka" Anne Muylaert započinje večeras 21. međunarodni filmski festival u Sarajevu.

Najznačajniji, najposjećeniji i najpopularniji festival u regiji bit će još jedan uvid u stanje filmova, svojevrsni "best of" iz dvadesetak zemalja u okruženju.

Žena koju peče savjest

Film otvaranja festivala, o ženi koju peče savjest jer je prije trinaest godina ostavila svoju kćer da je odgaja rodbina, bit će prikazan izvan službenog natjecateljskog programa u kojem se, u kategoriji dugometražnih igranih filmova, za nagradu Srce Sarajeva natječe deset filmova.

Među njima će biti održana regionalna premijera filma "Blago", sjajnog Rumunja Corneliua Porumboiua, autora zaslužnog za ponajbolje filmove rumunjskog novog vala "12.08 - Istočno o Bukurešta" i "Policijski, pridjev", dugometražni igrani prvijenac bosanske redateljice Ines Tanović "Naša svakodnevna priča" i hrvatski predstavnik u selekciji, nagrađivani "Zvizdan" Dalibora Matanića. Našim filmom u subotu i započinje natjecateljski dio programa.

Ove godine, za razliku od nekih od prethodnih, nema puno hrvatskih filmova u kategorijama dokumentarnih i kratkih igranih filmova.

'Savršen dan'

Tek će u dokumentarnoj selekciji bit će prikazan "Lijepo mi je s tobom" Eve Kraljević, ali u brojnim pratećim programima imat ćemo dosta predstavnika poput igranih filmova "Takva su pravila" Ognjena Sviličića i "Ti mene nosiš" Ivone Juke, dokumentarca "Izgubljeno dugme" Roberta Bubala i drugih.

Glavni strani gost festivala, dobitnik ovogodišnjeg Počasnog Srca Sarajeva, američki je glumac Benicio Del Toro koji će sarajevskoj publici predstaviti svoj posljednji film, dramu Fernanda Leóna de Aranoe "Savršen dan", prikazanu na posljednjem festivalu u Cannesu.

Program Posvećeno ove godine predstavlja radove kanadskog redatelja Atoma Egoyana. Festival završava 22. kolovoza dodjelom nagrada Srce Sarajeva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije