U povodu izlaska 16. broja

Vitko je jedan od kulturnih zrcala grada

20.12.2017.
u 09:00

Već šesnaest godina Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg kraj godine obilježi izlaskom novog broja časopisa Vitko. Tradicija nije iznevjerena ni ove godine, kao kruna rada širokobriješke Matice svjetlo dana ugledao je 16. broj časopisa Vitko.

Inače, ime Vitko uzeto je s nadgrobnog natpisa iz 15. stoljeća, pronađenog u mjestu Mokro, kao prvog poznatog spomena nekog imena u širokobriješkom kraju. Časopis zapažen u periodici MH posljednje desetljeće i pol tumač je bogate prošlosti Širokog Brijega, ali i osjetljivih političkih prilika te promotor zapaženih umjetničkih vrijednosti. Mnogi tekstovi imaju svoju stručnu, no često i vrlo zavidnu znanstvenu razinu. Objavljenih 16 brojeva prava su i dragocjena panorama Širokog. Bezbroj je prikaza aktualnih zbivanja širokobriješke i općenito kulturne scene zapadne Hercegovine.

Novi broj časopisa Vitko na 112 stranica donosi tridesetak naslova, djelo je isto toliko autora s temama iz područja povijesti, baštine, umjetnosti, književnosti... Tako je provedeno istraživanje jesu li Širokobriježani društveno solidarni, a tu je i prilog o izvorima podataka o poginulim vojnicima iz I. svjetskog rata. Zanimljivi su i članci o poznatim osobama, kao primjerice Šimunu Draškiću i Markanu Kraljeviću Bilaroviću, te tekst o velikoj obitelji Penavić. Tu je i tekst o pučkim obljetnicama u župi Mostarski Gradac, te istraživanja “gdje je zapeo projekt brane na Ugrovači”. U Vitku se mogu naći i biseri iz narodne predaje o uzarićkom stećku u Šarampovu, te istraživanje treba li Kočerin dobiti status općine. Zanimljiv je i prilog obljetnici Radija Široki Brijeg.

U tom bogatom broju predstavljen je novi autor u širokobriješkoj čitanci, a nakon toga slijede književni prilozi – tridesetak naslova, proze i poezije. A na kraju ovog književnog priloga – radovi učenika s matičinog nagradnog natječaja, a časopis je uokviren kronikom kulturnih događaja u ovoj godini.

“Velika je čast i odgovornost izići pred zahtjevnu širokobriješku kulturnu javnost s časopisom kojem su format dali moji prethodnici: Blanka Kraljević, Ivo Čolak i Željka Šaravanja. Svaki put to mora biti nešto novo i zanimljivo, ali opet toliko trajno da se sutra naši učenici i studenti, tražeći podatke o svome gradu, mogu sa sigurnošću pozvati na tekstove objavljene u Vitku. Autori tekstova svakoj temi doista prilaze stručno i studiozno i zbog toga im iskreno zahvaljujem. Nadam se da će se ekipi stvaratelja Vitka pridružiti i mlađi naraštaji Širokobriježana, baš kao što u književnim prilozima uvijek promoviramo novo ime. Svima će nam čast biti kada neki od tih autora bude poznat i u svome životopisu zapiše da je prve radove objavio baš u našem časopisu. A takvih već ima. Nadam se da će i za kulturne stvaratelje doći bolji dani, pa da se i autori mogu nagraditi pristojnom nagradom, a ne kao do sada do to rade iz ljubavi prema Matici i prema svome Gradu. Vitko je jedan od kulturnih zrcala grada i svi se trebamo potruditi da ta slika bude što ljepša”, rekao je o novom broju Vitka Gojko Jelić, predsjednik OMH Široki Brijeg koji je utemeljen 29. prosinca 1990. godine, dakle djeluje već 27 godina, po svim pokazateljima i aktivnostima iznimno 
uspješno.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije