Izložba fra Perice Nikića

Uranjanje u ljepši i vedriji svijet kolorita netaknute prirode

24.02.2017.
u 10:00

“Tihi poziv u mirni svijet. Voda, vatra, zrak i zemlja, progovaraju ovdje. Posebice vatra. Uz dužno poštovanje tehnologiji, kut slobode umjetnika i uranjanje u ljepši svijet netaknute prirode su ono što zrači iz spektra boja fra Perice. Tek ponegdje ruralni kritičar, sve ostalo je bujanje prirode koju je Bog ostavio čovjeku, još dok je čovjek nije uspio onečistiti”, rekao je fra Vendelin Karačić, umjetnički voditelj Franjevačke galerije Široki Brijeg, na otvaranju izložbe slika fra Petra Perice Vidića.

Zaljubljenik u prirodu

Kolorit boja Peričinih slika, posebice crvene i plave, zračio je sa zidova Galerije koji u čovjeku stvaraju ljepši pogled na svijet i pobuđuju u njemu vedrinu. Posjetitelji Galerije uživali su u koloritu komentirajući ekološki pristup čovjeka majci prirodi. “Umjetnost je most između neba i zemlje, koju čovjek često uništi i unakazi. Zaljubljenik sam u prirodu i često citiram misao kako je priroda most između zemlje i neba. Priroda je nešto nevino, plemenito i lijepo te nosi unutarnji mir u duši kakav je potreban svima nama, posebno u ovim vremenima”, rekao je fra Petar Perica Vidić na otvaranju svoje samostalne izložbe koja će biti otvorena za posjetitelje do 12. ožujka. “Uz Boga, na svijetu najviše volim ljude, to u duši doživljavam. Preko umjetnosti želim ljude učiniti sretnima”, kazao je jednom prigodom fra Petar.

“Zasigurno je na njegov odnos prema pejzažu i prirodi utjecao i jedan od spomenutih učitelja Gabrijel Jurkić. Ozemlje koje je njih obojicu iznjedrilo predivan je krajobraz koji je mogao stvoriti samo dragi Bog. Gabrijel je naslikane krajobraze izlagao u Samostanu Gorica na hodniku da ih ljudi vide dok idu u crkvu, prepoznaju ih i da im se dive. U tom je divljenju, dakako, i sam uživao, kao i njegovi učenici koji su ga ponijeli u život i utkali ga u umjetnički izričaj, tako i fra Perica”, napisao je fra Ante Marić o spomenutom umjetniku.

Utjecaj Gabrijela Jurkića

Uz prigodne riječi, ali i uručeno priznanje Vidiću od Matice hrvatske Široki Brijeg, izložbu je otvorio predsjednik Matice Gojko Jelić. Fra Petar Perica Vidić rođen je 7. kolovoza 1938. u Sarajevu. Do sada je imao više od 100 izložbi.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije