skup na Markovu trgu

Umjetnici prosvjeduju: Nećemo pristati na mirovine od 200 do 350 eura!

Prosvjed umjetnika
Pixsell
23.03.2023.
u 12:38

Tek što je u hotelu Esplanade Profil predstavio biografiju Arsena Dedića, stihovi ovog kantautora i dobitnika Goranova vijenca poezije odjekivali su gornjogradskim Trgom sv. Marka na prosvjednom skupu samostalnih umjetnika. Fenomenalnu i više nego ilustrativnu Dedićevu pjesmu “Djeca slobodnih umjetnika”, napisanu još u vrijeme socijalizma, brojnim je umjetnicima pročitala akademska slikarica Sanja Pribić kako bi im dočarala tužnu svakodnevicu samostalnih umjetnika u Hrvatskoj, o kojoj je Arsen znao sve jer je i sam bio samostalni umjetnik. Te je isto imao sramotno nisku mirovinu.

Prosvjedni skup na trgu na kojem se nalaze i Banski dvori i Sabor organizirala je spontano okupljena grupa samostalnih umjetnika koja nije zadovoljna odlukom Vlade (koju još mora amenovati Sabor) da se koeficijent za izračun mirovina tih umjetnika s 0,8 vrati na 1,2, koliko je iznosio do 2009. godine. A onda bio smanjen antirecesijskim mjerama koje su potrajale 14 godina.

– Od 1. travnja koeficijent za mirovinu samostalnih umjetnika trebao bi biti vraćen na 1,2, čime nismo zadovoljni. Nitko nas nije pitao želimo li koeficijent od 1,2. Čak je i Zajednica samostalnih umjetnika tražila koeficijent od 1,8, koliko imaju umjetnici zaposleni u kulturnim institucijama, a čujemo da je taj koeficijent nedavno podignut i na 1,9. Stoga je koeficijent od 1,8 minimalni iznos koji tražimo – rekao je Matija Pisačić okupljenima, kojih je bio priličan broj, na skupu na kojem su solidarnost sa samostalnim umjetnicima izrazili i saborska zastupnica Urša Raukar Gamulin, ali i zaposleni glumci poput Ozrena Grabarića i Dijane Vidušin.

Pisačić je rekao i da im je dosta mirovina koje se kreću od 1500 do 2500 kuna, a zatražio je i kompenzacijske mjere za proteklih 14 godina, u kojima se umjetnicima mirovina obračunavala po niskom koeficijentu. Isto je zatražio i kompenzacijske mjere za umjetnike koji su otišli u mirovinu s koeficijentom 0,8.

Na skupu je kao borbeni pjevač nastupio i redatelj Miran Kurspahić (u duetu s glumcem Nikšom Marinovićem), koji je i Saboru i Banskim dvorima pokazao srednji prst. Pjesmu “Ona se budi” vehementno je otpjevala Sara Renar, jedna od prosvjednica, koja je zahvalila svima koji su potpisali peticiju za veći koeficijent samostalnim umjetnicima kojima država plaća doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje zbog zamjetnog doprinosa hrvatskoj kulturi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije