Galerija Aluminij

Umjetnici iz Trebinja u Mostaru predstavili s dvadesetak radova

Foto: Stojan Lasić
1/5
19.07.2018.
u 20:17

U zajedničkoj organizaciji Kulturnog centra Trebinje i Galerije Aluminij u Mostaru je otvorena izložba "Suvremena umjetnička scena Trebinje" na kojoj su se umjetnici iz tog hercegovačkog grada predstavili s dvadesetak radova.

- Nama je i izazov i čast što ova izložba dolazi u Mostar, jer ta poruka promišljanja umjetnikova položaja u društvu, kojom je postav prožet, nadrasta i Trebinje i Mostar, odnosno daje projektu onu višu dimenziju zbog koje postav tako dugo i traje i zbog kojega je dosad ugošćen u svim prestižnim izlagačkim prostorima naše tri susjedne zemlje - kazao je direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka.

Urednik umjetničkoga programa Kulturnog centra Trebinje Miljan Vukojević ističe kako odabrani trebinjski umjetnici likovno promišljaju položaj umjetnika unutar društva te kako ova izložba njihovu matičnu kuću pozicionira kao regionalnu kulturnu ustanovu u kojoj se javnosti predstavljaju djela suvremenoga likovnog izraza.

- Svi ovi umjetnici pripadaju suvremenoj sceni i "govore" suvremenim jezikom, ali ono što je specifično je to da se pojedini umjetnici izražavaju kroz materijale za koje bi se moglo reći da su klasičniji, odnosno tradicionalniji - dodao je Vukojević.

Docent na katedri povijesti i teorije umjetnosti na Akademiji likovne umjetnosti u Trebinju Dragan Čihorić istaknuo je kako izložba predstavlja jednu umjetničku scenu koja nije neki zatvoreni krug nego je, zapravo, vrlo kompleksni identitetski topografski list koji je sačinjen od posebnih dijelova pojedinačnih umjetnika koji su tehnički, rodno i idejno raznovrsni.

"Ovom izložbom i odabirom pokušava se pomiriti suprotnosti i razlike u medijskom pristupu, kao i društveno-sociološkom poimanju toga što je suvremeno, što moderno, što klasično, a što nadmašeno u metodologiji pristupa razumijevanja i mišljenja o umjetnosti uopće", zapisao je o ovom postavu teoretičar umjetnosti Igor Bošnjak.

Umjetnici čiji su radovi izloženi nisu svi rođeni u Trebinju, ali su svojim životom i radom vezani za taj grad i za tamošnju Akademiju likovnih umjetnosti, a njihova imena su: Đorđe Arnaut, Nada Arnaut, Igor Bošnjak, Marko Burlica, Danilo Bursać, Anka Gardašević, Taida Jašarević, Nevena Kosović, Branko Milanović, Željka Momirov, Marko Musović, Savo Peković, Aleksej Sivčević, Radoslav Ratko Vučinić i Miljan Vuković.

Izložba u Galeriji Aluminij bit će otvorena i besplatna za razgledavanje do 17. kolovoza.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije