14. “Didakovi dani”

Učenici pjevali u Didakovu čast

20.10.2017.
u 08:10

Polaganjem vijenaca, poetsko-glazbenim recitalom ispred spomen-obilježja fra Didaku Buntiću kod njegove rodne kuće u Paoči te početkom rada Međunarodne likovne kolonije akademskih slikara i kipara iz skupine “Didak”, u župi sv. Blaža u Gradnićima nastavljena je tradicionalna, 14. po redu kulturno-duhovna i edukativna manifestacija “Didakovi dani” .

Kao i svi dosadašnji, i ovogodišnji “Didakovi dani” u cijelosti su posvećeni rasvjetljavanju života, lika i djela fra Didaka Buntića, obilježavanju 95. godišnjice njegove prerane smrti i 100. obljetnice spašavanja 17.000 hercegovačke djece od gladi i sigurne smrti.

Četrnaesti “Didakovi dani” nastavljeni su jučerašnjim okupljanjem akademskih slikara i kipara u župi sv. Blaža u Gradnićima, čime je označen početak rada Međunarodne likovne kolonije “Didak”. Kako nam je rekao voditelj ovogodišnje Međunarodne likovne kolonije Mario Boban, ove se godine u Gradnićima očekuje 20 do 25 renomiranih imena akademskih slikara i kipara iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Svi će oni u fra Didakovoj rodnoj župi Gradnići sve do nedjelje navečer inspiracije za svoje likovno stvaralaštvo tražiti u veličini lika i djela velikog franjevca, Brotnjaka fra Didaka Bunića. Kao i proteklih godina, sudionici i ovogodišnje kolonije svoja će djela velikodušno ostaviti fundusu Galerije “Didak”, što znači da će ta galerija od ove godine u svom fundusu imati oko 300 vrijednih umjetničkih djela. Doznali smo da je prije 14 godina postojao samo jedan portret fra Didaka i to rađen dvadesetih godina prošlog stoljeća, a zahvaljujući koloniji, danas Galerija “Didak” u Gradnićima ima više od više od 55 portreta fra Didaka Buntića, rađenih na način kako slikari doživljavaju njegov lik. Večeras će u sklopu manifestacije koncert održati učenici Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije