predstavljena knjiga Mile Pešorde

Trubač sa Seine, Miljacke, Save i Grudskog Vrila!

10.12.2018.
u 08:25

- Pozdravimo našega domaćeg sina koji snažno i smiono promišlja našu stvarnost – kazao je fra Stanko Pavlović, grudski župnik, na početku predstavljanja knjige “Sloboda, mir meju nami” Mile Pešorde, člana Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti, upriličene u dvorani župnog ureda u Grudama. Anita Martinac istaknula je kako se Pešorda u svojim tekstovima bori protiv banalizacije zla u razotkrivanju urotničke šutnje te ne dopušta da laž pusti korijenje, naglasivši:

- Autor nas upozorava na krivotvoritelje povijesti, alarmira na zastranjene i neprosvijećene, verbalne nasilnike, bivše orjunaše, oznaše, udbaše, kosovce, uhode i ine, koji pod krinkom antifašizma još zagovaraju duh komunizma. Mogao bi se napraviti oveći popis svih koje je stavio pod povećalo, omjerio im riječ i dao prosudbu - kazala je.

Zdenko Ćosić ukazao je na Pešordino pretkazanje dva mjeseca prije konačnog oslobađanja hrvatskih okupiranih područja, upućeno tvorcima zaborava te na njegove tekstove o fašistoidnom gledanju prema jednom dijelu hrvatskog naroda koji je imao ključnu ulogu u ostvarenju hrvatske države i naglasio: - Pešorda je još 1968. godine pokazao svoj krik slobode u školskom biltenu u Grudama, koji je bio zabranjen, ali i kao najmlađi potpisnik Sarajevske deklaracije o hrvatskom jeziku 1971. godine. Ona je i danas aktualna jer govori o legitimnom predstavljanju Hrvata. Zašto je Pešorda nepoželjan? A Jure Kaštelen za njega je rekao da zmijske ugrize pretvara u ljubav. Pešorda je trubač sa Seine, Miljacke i iz Zagreba!

Pešorda je dodao: - I s Grudskog Vrila! Pešorda je naglasio to da njegovi tekstovi koji su objavljivani u tjedniku “Hrvatsko slovo” govore o krivotvoriteljima stvarnosti i povijesti te istaknuo: - Ova knjiga razgovor je s čovjekom, hrvatskim narodom i s knjigama koje su oblikovale moj duh, kao što su “Sveto pismo”, “Deset krvavih godina” Miroslava Krleže, “Svi smo mi odgovorni” Petra Šegedina, “Smrad trulih lešina” Ivana Aralice… Govorio je i o tome kako se prešućuje antifašizam fra Dominika Mandića, kako nije pristao na šutnju i rušenje povijesne istine te o sustavnom linču koji se prema njemu provodi od 2000. godine. U glazbenom dijelu programa nastupile su Sanja Vukoja, Gabrijela Iličić i Brigita Šimić.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije