Razgovor s umjetnikom Josipom Ivanovićem

Sveučilišna galerija prostorno najbolje odgovorila na postav izložbe

03.11.2022.
u 19:36

U povodu aktualne izložbe "Autići/Carlings, 2012. - 2022." akademskog kipara Josipa Ivanovića postavljene u Sveučilišnoj galeriji SUM-a u Rodoču protekloga tjedna održan je "Razgovor s umjetnikom". Pred brojnom publikom vodila ga je kustosica izložbe Andrea Batinić, a razgovor je dao uvid u nastanak, genezu i cilj razvoja teme u ciklusu "Autići" tijekom proteklih deset godina. Umjetnik je na samom početku razgovora dao komparaciju ranijih postava same izložbe koja je prethodno bila postavljena u Zagrebu i Dubrovniku naglasivši kako je Sveučilišna galerija prostorno najbolje odgovorila na sami postav budući da je riječ o zahtjevnoj izložbi s djelima velikih formata. Nadalje, Ivanović je pojasnio kako je prije samog početka bavljenjem ciklusom "Autići" morao kombinirati te usavršavati razne likovne tehnike s obzirom na činjenicu da je do tada skulptura bila zastupljenija u njegovu opusu. Sam naziv ciklusa "Autići" proizašao je iz ranijeg tzv. radnog naziva. Umjetnik je ukazao na činjenicu kako su sama značenja automobila kao motiva različita počevši od uloge automobila u suvremenom društvu kroz čije se značenje nenametljivo očituje i ekološka tematika, ali i preneseno značenje. Motiv autića obrađen je jedinstveno, repliciranje slike poput zapisa suvremenog čovjeka kojem je automobil postao neka nova stvarnost te je gotovo sve vezano uz četiri kotača.

Metaforu uzastopne repeticije motiva autića umjetnik vidi u našem svakodnevnom životu i ponavljanjima. Budući da izložba osim slika na platnu sadrži i skulpturalne radove od kojih su pojedini izrađeni 3D printom umjetnik je pojasnio kako takav pristup nije nepoznanica te da se koristi u raznim sferama života, ali kako mu je posebno bilo zanimljivo uzimati određene segmente slike te od njih stvarati skulpture, čime 3D tehnologija otvara kiparstvu nove mogućnosti. No, Ivanović je naglasio kako se od klasičnog pristupa kiparstvu ne može tek tako odstupiti te kako ruku umjetnika nitko ne može zamijeniti jer je upravo ona ta koja "izvlači" formu. U drugom dijelu razgovora predstavljena je "Ponjava", instalacija posebno izrađena za izložbu u Sveučilišnoj galeriji, koja također sadrži motiv autića. Autor je najavio kako umjetničko rješenje planira dalje razrađivati jer na taj način spaja tradicionalno i suvremeno. Na samome kraju razgovora umjetnik je dao osvrt i na svoje ranije skulpturalne radove i umjetničke tehnike koje je koristio te na osnovi vlastita iskustva uputio nekoliko savjeta okupljenim mladim umjetnicima, studentima Akademije likovnih umjetnosti te učenicima likovnih škola. Završnu riječ imao je voditelj Sveučilišne galerije i povjesničar umjetnosti Marin Ivanović koji je zahvalio Josipu Ivanoviću na suradnji te najavio knjigu ciklusa koja će objediniti umjetnikov dosadašnji desetogodišnji rad.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije