“Crtačev dnevnik 1976./2018.”

Stotinu radova postaje vlasništvo galerije

05.04.2019.
u 08:00

Širokobriješki hram umjetnosti, Franjevački muzej i galerija, nastavili su tradiciju priređivanja prigodnih predblagdanskih izložbi pod svojim okriljem.

Ovog puta bila je to izložba pod nazivom “Crtačev dnevnik 1976./2018.” autora Ivana Branka Imrovića. Zanimljivo je kako će nakon izložbe svi izloženi radovi postati vlasništvo Muzeja, a njegovi djelatnici pobrinut će se da ovi radovi budu vidljivi publici, ali i prikladno zbrinuti. Riječ je o stotinu radova nastalih kao vrsta ispovijesti od 1976. do 2018. godine.

Dobro djelo

“Božićne i uskrsne izložbe posebna su prigoda da se pripremimo za nadolazeće blagdane. Ovi radovi upravo odgovaraju ovom vremenu. Zahvaljujem gospodinu Imroviću na nesvakidašnjem dobrom djelu koje je učinio prema našoj ustanovi”, rekao je umjetnički voditelj Franjevačke galerije fra Vendelin Karačić.

Izložbu je predstavio povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar, naglašavajući kako je donacija crteža Franjevačkom muzeju i galeriji velikodušan doprinos i priznanje, i daje Galeriji i muzeju dodatno na važnosti, a Franjevački muzej i galerija se obvezuju na čuvanje, prezentiranje i istraživanje opusa umjetnika. I, svakako, ovo je praksa koju bi trebali slijediti i drugi umjetnici - dodao je Ćavar. “Imrović crteže radi različitim crtaćim alatima, olovkom, keramičkom olovkom, tušem, ugljenom, flomasterom, pokazujući na taj način da je ovladao svim tehnikama crteža i širokom paletom osjećaja koju je sposoban prikazati koristeći različite pristupe u crtežu. Nikad se ne ponavlja, nego je uvijek svjež i inventivan. U svakoj se temi i tehnici savršeno snalazi kao da mu je osnovna, najdraža i prirođena”, rekao je Tomislav Ćavar.

Obogaćivanje galerije

Ivan Branko Imrović je akademski kipar i crtač, rođen u Podbrđu, Popovača, 1957. godine. Završio je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu 1977., slikarski odjel, nakon čega je upisao zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti - nastavnički odjel 1977. i 1978. slikarski odjel, a 1980. prelazi na kiparski odjel. Diplomirao je 1983. kiparstvo u klasi profesora Ivana Sabolića, pod čijim je vodstvom od 1983. do 1986. polazio i Majstorsku radionicu Antuna Augustinčića. Od 1986. bio je član ZUH-a i djelovao je kao samostalni umjetnik, a od 1992. postaje profesor u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gdje i sad predaje. Od 1991. do 1992. sudionik je Domovinskog rata. Skupno izlaže od 1985. godine.

Izložbu je otvorenom proglasio širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević koji je zahvalio autoru Imroviću na ukazanom povjerenju i obogaćivanju fundusa Franjevačkog muzeja i galerije.

Izložba ostaje otvorena do 30. travnja. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije