promovirana knjiga “Život na stiku”

Spomenik ljudima i događajima koji su oblikovali vrijeme na ovim prostorima

12.04.2019.
u 08:34

U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu promovirana je knjiga “Život na stiku” bh. novinara Dževdeta Tuzlića. O knjizi su gorili Enver Kazaz, profesor Filozofskog fakulteta Sarajevo, Boro Kontić, ravnatelj Medcia centra Sarajevo, Goran Simić, pjesnik, te Mustafa Kapidžić, urednik Izdavačke kuće KULT B, koja je, uz suizdavača Planjax iz Tešnja, tiskala knjigu. Prvog ožujka ove godine navršilo se 40 godina profesionalnog rada bosanskohercegovačkog novinara Dževdeta Tuzlića.

Putovanje tijekom vremena

Knjiga objedinjuje dio opusa sadržanog u susretima s nekim od najeminentnijih aktera svjetske, europske, regionalne i bosanskohercegovačke kulturne scene. Knjiga je svojevrsno dokumentarno putovanje tijekom vremena od sredine 70-ih do danas, koje je na promociji bilo potkrijepljeno isječcima iz novina, audiomaterijalima i vizualnim materijalima intervjua i drugih novinarskih formi koje je ovaj svestrani novinar koristio proteklih 40 godina profesionalnog bavljenja novinarstvom. “Život na stiku”, s podnaslovom “40 godina na radiju, televiziji i printanim medijima”, presjek je višedesetljetne novinarske prakse prisutne u emisijama iz kulture koje je autor radio na radiju i televiziji te njegova pisanja u printanim medijima, odnosno u emisijama “Treća dimenzija”, Drugog programa Radio Sarajeva, na kanalima FTV i BHT1, dnevniku “Nezavisne novine”... Jedan od recenzenata knjige, kolumnist Zija Dizdarević, napisao je da je knjiga i pisani i fotografijama obogaćeni spomenik ljudima i događajima koji su oblikovali civlizacijsko vrijeme na ovim prostorima u gotovo pola stoljeća. Književnik i novinar Ivan Kordić zapisao je: “Dževdet Tuzlić novinarskim šarmom i pripremljenošću otvarao je svoje sugovornike i često je dobivao uvjerljive i rijetke iskaze. Prelaskom na TV medij postao je prisutniji u svakome pogledu i vidno je dinamizirao vlastitom nazočnošću mnoge emisije u kojima je sudjelovao kao novinar i urednik te je otvarao žive pristupe i dosegnuo ‘dimenziju više’ u neosvojivoj ‘sedmoj sili’”. Promotor Boro Kontić o autoru je kazao: “Dževdet Tuzlić kada sumira svoj dosadašnji rad, može biti ponosan na svoj izbor i svoj put”.

Svjedok uspona i padova

Izabrao je kulturu, posvetio joj sve svoje najbolje godine, bio uporni svjedok uspona i padova, i tuđih i vlastitih, posvećeno radio za slušatelje i gledatelje koji nikad nisu znali što je sve trebalo svladati da do njih stigne glas i informacija iz prve ruke.

Posebna dragocjenost popis je arhivske, audiograđe, kao i vizualne građe koju autor knjige podastire kao sačuvane izvore u Arhivu javnog servisa BiH u kojem je proveo gotovo sve godine svog novinarskog i uredničkog staža.

“Na 507 stranica knjige, čiji je sastavni dio Index imena na gotovo 20 stranica, a koji sadrži 3317 imena, nalaze se 193 fotografije, koje na svoj način približavaju ključne aktere kulturne scene koji su tu scenu stvarali. ‘Život na stiku’ široka je lepeza susreta s poznatim likovima književnog, filmskog, teatarskog i likovnog života iz BiH, Europe i svijeta”, naglašava Mustafa Kapidžić, urednik izdavačke kuće KULT-B Sarajevo.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije