Pedagoški program Sveučilišne galerije - dječje likovne radionice u sklopu izložbe "Nogomet u suvremenoj umjetnosti"

Školsku djecu ohrabruju da se likovno potpuno samostalno izraze

05.12.2022.
u 16:05

Dječja radionica koncipirana je tako da učenici po dolasku u Sveučilišnu galeriju prvo pogledaju izložbu i kroz kratko kustosko vodstvo je prokomentiraju, a onda slijedi radni dio

U nepune dvije godine postojanja Sveučilišna galerija organizirala je i uspješno provela mnogobrojne aktivnosti, čime se kulturno-umjetnički sadržaj Grada Mostara značajno poboljšao. Samostalne aktivnosti ili pak one koje tematski prate izložbene postave privlače različite profile posjetitelja, bilo da je riječ o studentima, profesorima, znanstvenicima ili pak ljubiteljima umjetnosti. Aktivnosti ne zaobilaze ni one najmlađe jer Sveučilišna galerija često nudi bogat likovno-edukativni program i za djecu osnovnoškolske dobi. Tako slobodno možemo reći da rečenicu: "Na mladima svijet ostaje", koju smo nebrojeno puta u svakodnevici čuli ili izgovorili, Sveučilišna galerija doista i živi.

Dječje radionice

U sklopu aktualnog izložbenog postava "Nogomet u suvremenoj umjetnosti" organizirane su i dječje likovne radionice za osnovnoškolsku djecu iz Mostara i bliže okolice. Voditelj radionica je sveučilišni profesor i akademski slikar Mario Šunjić koji važnost ovakvih aktivnosti vidi u tome što veliki broj djece vjerojatno prvi put posjećuje jednu likovnu izložbu u ozbiljnoj galeriji koja ostavlja snažan dojam svojom veličinom i arhitekturom. S obzirom na bliskost nogometa kao teme izložbe te različitost pristupa samih umjetnika, djeca su ohrabrena likovno se potpuno samostalno izraziti. Upravo tako mnogoj će djeci izložba ostati u trajnom sjećanju te će im biti dodatni motiv za stvaranje navike posjećivanja izložbi. Dječja radionica koncipirana je tako da učenici po dolasku u Sveučilišnu galeriju prvo pogledaju samu izložbu i kroz kratko kustosko vodstvo prokomentiraju je, nakon čega slijedi radni dio. Djeca potom prelaze u radne prostorije, gdje u kombinaciji suhe olovke i kolaža potpuno slobodno i samostalno stvaraju djela inspirirana nogometnim motivom. Među brojnim kreativnim rješenjima tako se mogu pronaći nogometni teren, nogometna lopta, navijački dres ili pak zlatna lopta. Veliko zanimanje za sudjelovanje na radionicama ovog tipa potvrđuje i činjenica kako je do sada na njoj sudjelovalo gotovo dvije stotine djece osnovnoškolske dobi. Treba istaknuti kako likovne radionice Sveučilišne galerije postupno postaju i tradicionalne. Tako je u sklopu manifestacije "Noći muzeja" u siječnju održana prva dječja likovna radionica koju je predvodio akademski kipar Dalibor Nikolić, a ostvarena je kao suradnja Sveučilišta u Mostaru i Udruge za Down sindrom Mostar. Zatim, u sklopu Sveučilišnog likovnog simpozija, održanog u svibnju, u pet dana održane su čak četiri likovne radionice za osnovnoškolce, srednjoškolce te studente Akademije likovnih umjetnosti, a odrađene su pod vodstvom akademskih umjetnika Vilima Parića, Miroslava Šetke i Dalibora Nikolića.

Umjetnička vrijednost

Nakon kratke ljetne stanke, ponovno je organizirana likovna radionica u sklopu izložbe "Autići/Carlings 2012. - 2022." čiji je voditelj bio povjesničar umjetnosti i voditelj Sveučilišne galerije Marin Ivanović. Glavna vrijednost samih radionica ogleda se u ostvarenju komunikacije, razmjene iskustava te razvijanja prijateljskih odnosa između polaznika radionica i Sveučilišta u Mostaru koje će uvijek biti spremno podržati umjetničko-kreativno stvaralaštvo u njihovoj daljnjoj budućnosti i školovanju kroz visoko akreditirane sastavnice Sveučilišta koje će sutra možda postati i njihov izbor.

Kroz Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu i Sveučilišnu galeriju Sveučilište u Mostaru je u metaforičnom, ali i u pravom smislu postalo srce umjetničkog stvaralaštva ne samo Hercegovine nego i šire regije, čime su mogućnosti za znanstveni i umjetnički rad znatno proširene. Izložba "Nogomet u suvremenoj umjetnosti" ostaje otvorena do 18. prosinca, od ponedjeljka do petka od 10 do 13 sati. Ulaz je besplatan. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije