Knjiga o Džemalu Bijediću

Skidanje hipoteke ustaštva s Hercegovine

20.01.2017.
u 09:00

U povodu obilježavanja 40 godina od smrti predsjednika Saveznog izvršnog vijeća bivše Jugoslavije Džemala Bijedića, u spomen-kući ovoga velikana u Mostaru upriličena je izložba “Džemal Bijedić ‘1917. - 1977. - 2017.’” te predstavljena knjiga “Džemal Bijedić - politička biografija”, II. izdanje, autora Husnije Kamberovića.

“Mislim kako je važno da se BiH prisjeti godišnjice smrti Džemala Bijedića s obzirom na to da je on bitna osoba u njezinoj političkoj povijesti”, rekao je Husnija Kamberović, prenosi bljesak.info.

Dodao je kako ta izložba te predstavljanje knjige pokazuju jedan težak i mukotrpan put BiH prema vlastitoj integraciji kojoj je, kako je ustvrdio, Bijedić puno doprinosio, i to posebno kroz afirmaciju Hercegovine.

“Pogotovo kroz afirmaciju zapadne Hercegovine, skidanje hipoteke ustaškoga pokreta i ustaštva, koja je nakon Drugog svjetskog rata dugo bila nametana stanovništvu i zapadnoj Hercegovini u cjelini”, istaknuo je Kamberović, napomenuvši kako je Bijedić radio i na političkoj, ali i ekonomskoj integraciji BiH.

“Druga razina, koja je vidljiva kroz izložbu, je zalaganje za ravnopravnost Bosne i Hercegovine u jugoslavenskoj federaciji i afirmaciju BiH kao ravnopravne članice te federacije”, rekao je Kamberović.

Inače, drugo izdanje knjige “Džemal Bijedić - politička biografija” djelomično se razlikuje od prvog - osnovne teze i argumentacije su ostale iste, a proširen je dio u vezi s Bijedićevim angažmanom nakon Drugog svjetskog rata.

Džemal Bijedić, njegova supruga i još šest članova posade poginuli su 18. siječnja 1977. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije