Izložba "Tragovi"

Renata Papišta u Galeriji Aluminij

BiH,24.11.2015.Mostar,Al galerija,  Izlozba Renata Papista - Tragovi Photo:Stojan Lasic
26.11.2015.
u 06:30

Ovo je prva izložba sarajevske umjetnice u gradu na Neretvi Renata Papišta rođena je u Sarajevu 1981. godine. Zaposlena je kao viša asistentica na Odjelu grafike ALU Sveučilišta u Sarajevu

Postav grafika i crteža Renate Papište, imena "Tragovi", kojima umjetnica obrađuje temu mora i temu čovjeka, otvoren je u Galeriji Aluminij. Riječ je o prvoj mostarskoj samostalnoj izložbi zapažene sarajevske magistrice grafike koja je u proteklih dvanaest godina djelovanja ostvarila čitav niz uspješnih samostalnih i interaktivnih izložbi u BiH, Crnoj Gori, Francuskoj, Hrvatskoj i Srbiji te sudjelovala na skupnim izložbama u Austriji, BiH, Crnoj Gori, Francuskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Japanu, Kanadi, Litvi, Makedoniji, Poljskoj, Sloveniji, Srbiji, Švicarskoj i Turskoj.

Autoričina zrelost

- Oba promjenjiva, oba živa motiva, kojima prilazim s posebnim zanimanjem za njihovu preobrazbu, ogoljenje tragove koji ostaju na njima i tragove koji ostaju iza njih. Te motive problematiziram već dulje razdoblje, godinama, primjenjujući grafiku kao osnovnu tehniku, kojom poslije realiziram i crtež. Moglo bi se slobodno kazati i kako crtež u ovomu opusu, koji je još otvorenim u kreativnomu procesu, nosi glavnu zamisao o kojoj progovaram likovnim jezikom – kazala je Papišta.

U osvrtu na izložene grafike (rađene u tehnikama linogravure, intaglia i drvoreza) i crteže (rađene na različitim vrstama papira), povijesničarka umjetnosti Ema Mazrak u katalogu je izložbe zapisala kako postav u cijelosti pokazuje zrelost u idejnom i u izvedbenom smislu, slobodu u interpretaciji kroz eksperiment i originalnost u metaforičkom pristupu i kontekstualiziranju teme, medija i značenja.

Nedovršeni ciklusi

- S oba ova otvorena i nedovršena ciklusa problematizira se postojanost traga, kao i tematiziranja, ali i refleksije koju on ostavlja na nama. Promatrajući ove radove uočavamo dosljednost i otvorenost u izrazu, vitalizam, lakoću rukopisa, ritmizaciju i prozračnost ploha. Ono što nas najviše dotiče istinski su tragovi prolaznosti i vječnosti koji su upleteni u tkivu radova koje želimo, a ne možemo dokučiti, već samo kao nijemi promatrači bilježiti njihovo postojanje – zapisala je, između ostalog, doc. dr. Mazrak.

Renata Papišta je rođena u Sarajevu 1981. godine. Poslijediplomski studiji na Odjelu grafike ALU završila je u klasi prof. Dževada Hoze.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?