‘INTERACADEMIA’ u Mostaru

Regionalni umjetnici u gradu na Neretvi

27.05.2017.
u 08:41

Konferencija “InterAcademia” nastavak je jednog ambicioznog projekta koji za cilj ima da Mostar postane svojevrsno tradicionalno središte suradnje likovnih akademija iz BiH i susjednih država, kazao je Josip Blažević iz Udruge građana “Krug” na dvodnevnoj regionalnoj stručnoj konferenciji koja se održala u Mostaru.

Stručni karakter

Prema njegovima riječima, namjera je da se “InterAcademia” održava svake godine, s tim da bi jedne godine bila teoretskog, a druge izložbenog karaktera.

Ovogodišnja “InterAcademia” bila je stručnog karaktera i podijeljena je u tri panela.

- Prvi panel konferencije posvećen je suradnji likovnih akademija i fakulteta. Tema drugog panela je likovna umjetnost u tranzicijskim obrascima u jugoistočnoj Europi, a trećeg panela razgovor o izložbi koju planiramo iduće godine – kazao je Blažević.

Konferenciju je organizirala mostarska Udruga građana “Krug”, u suradnji s akademijama i fakultetima likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega, Trebinja, Sarajeva, Banje Luke, Zagreba, Beograda i Centinja. Gost konferencije bio je i rektor Sveučilišta u Zagrebu Zdravko Boras. Profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Ines Krasić kazala je kako je ove godine zainteresiranost akademija veća u odnosu na prije dvije godine.

Teme o kojima se na ovoj konferenciji raspravljalo otvorile su još neke kanale koji će rezultirati u praksi čvršćim vezama, naglasila je.

Suradnja fakulteta

S Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu, Svetlana Volica kazala je kako je tijekom konferencije bilo govora o digitalizaciji zbirke umjetničkih djela koju posjeduje spomenuti fakultet, kao i o međunarodnoj suradnji fakulteta.

- Mi trenutačno imamo potpisane suradnje s fakultetom u Zagrebu, Osijeku i Trebinju, a nadam se kako će ovogodišnja “InterAcademia” doprinijeti suradnji i s drugim fakultetima- istaknula je Volica. U okviru konferencije otvorena je izložba “Otisci multioriginalne BiH”, koja je nastala u okviru projekta “Pro-Budućnost” te upriličen studijski obilazak nekropole stećaka Radimlja kod Stoca i Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju. Konferenciju su podržali USAID i Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije