Promocija umjetnosti

Radovi hercegovačke slikarice Ivane Ćavar bit će izloženi u središtu Pariza

17.02.2016.
u 07:30

Umjesto dosadašnjeg potpredsjednika Julija Marića, na ovu dužnost izabran je skladatelj, dirigent i profesor Mladen Matović

Na prijedlog Vijeća Udruge likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, magistrica slikarstva “Ars Sacra” i izvanredna profesorica crtanja i slikanja na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru Ivana Ćavar boravi mjesec dana u ateljeu “Cité Internationale des Arts” u Parizu.

Poetska apstrakcija

U sklopu svog boravka, Ćavar priprema “Open studio” kako bi predstavila svoje radove, a svi profili umjetnika, glumci, redatelji, arhitekti, glazbenici, slikari, koji trenutačno borave u “Cité des Arts” su obaviješteni o izložbi. Također će biti organiziran i domjenak na dan otvaranja, danas, 17. veljače, u 18 sati. Ćavar je studijski boravila u Parizu i 1999. godine.

Radovi slikarice Ćavar su poetska apstrakcija, termin koji je prije desetak godina predložio Tomasello kako bi definirao jedno istraživanje koje je okrenuto prema unutarnjem, nesvjesnom pejzažu čovjeka, onom duhovnom, a ne prema materijalnom, kao ni prema svijetu tehnologije.

“Cité Internationale des Arts” se sastoji od 325 ateljea i od svoga osnutka 1965. godine do danas u dvije zgrade u ulici l’Hotel de Ville, u središtu Pariza, svake godine tu boravi više od tisuću umjetnika raznih specijalnosti i iz svih krajeva svijeta. Umjetnici u glavnoj zgradi imaju na raspolaganju galerijski prostor u kojem mogu za vrijeme svog višemjesečnog boravka napraviti izložbu, a mogu je realizirati i u svom ateljeu, što se naziva “Open studio”.

Izvrsna prilika

Ovo je izvrsna prilika da se hrvatska umjetnost iz BiH predstavi u Parizu, a Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru prikaže na najbolji način u međunarodnim umjetničkim krugovima. Ivana Ćavar (Široki Brijeg, 1973.) diplomirala je slikarstvo na ALU u Zagrebu 1999. u klasi profesora Vasilija Jordana. Magistrirala je 2005. na “Ars Sacra” na ALU na Širokom Brijegu. Izlagala je na jedanaest samostalnih i više od osamdeset kolektivnih izložbi.

Njezin prepoznatljiv slikarski izraz pastelnih tonova likovno opisuje intimne krajolike, a za posebno senzibilan crtački rukopis tri je puta nagrađivana prestižnim nagradama “Collegium Artisticum” (2006., 2009. i 2011. godine) na godišnjim izložbama ULUBiH-a u Sarajevu.

Uspješno se bavi grafičkom minijaturom i kombiniranim grafičkim tehnikama.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?