Knjiga ‘Mističnim tragom suze’

Promišljanja o sedam posljednjih Isusovih riječi

14.04.2017.
u 09:09

U širokobriješkoj Franjevačkoj galeriji uoči svetog trodnevlja predstavljena je knjiga meditativne poezije “Mističnim tragom suze“ pjesnikinje Sanijele Matković. Fra Vendelin Karačić naglasio je kako je ovo prva meditativna zbirka u Širokom Brijegu, koja daje veliki doprinos i poetskoj i teološkoj književnosti.

Ponovna utjelovljenja

“Sedam riječi Isusovih s križa, koje su upućene Ocu nebeskom i spašenicima, pjesnikinja provlači kroz tjesnace i gnomičnost vlastite nutrine te ih, iznova vjernički uosobljene, nudi kao ‘ponovna utjelovljenja’ - na još jedan način uvremenjena. Pjesnikinja ne polemizira o tajni Isusove muke, već je jednostavno vjernički i pjesnički prepoznaje i stihovima upleće u kontekstualnost epohe u kojoj živi: Krist ‘po muci i križu’ predvodi ljude ‘u slavu uskrsnuća’. Otud ‘mistični trag suze’ – suživljenost i susret s Emanuelom, Bogom s nama, otud prošaptaji koji su ispovijest vjere, a ne neki puki eho”, istaknuo je fra Vendelin Karačić.

Milena Jukić Bandić osvrnula se na pitkost Sanijeline poezije, naglasivši uporabu figure oksimorona kroz koji je autorica osvijetlila nužnost postojanja u zajedništvu s Bogom i u stvarnosti križa. Istaknula je kako je ova pjesnička zbirka sinteza žive Božje riječi i snažne emocije, dodavši: “Stihovi plastično prikazuje čovjekove traženje smisla, a ova zbirka uspostavlja ravnotežu između ljudskog i božanskog.”

Sanijela Matković kazala je kako je zbirka nastala još 2012. godine i da je konačno dočekala sretan trenutak da bude objavljena.

Biblijski broj

“U ovoj su zbirci moja razmišljanja o sedam posljednjih Kristovih riječi, o Isusu u najtežim životnim trenucima”, naglasila je Sanijela. Broj sedam biblijski je broj punine, podrazumijeva četiri strane svijeta i Sveto Trojstvo. Ovo je peta zbirka poezije Sanijele Matković koja živi i radi u Širokom Brijegu. Nazočne je uime izdavača ove knjige poezije pozdravio Gojko Jelić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Širokom Brijegu, a programe je vodila Željka Šaravanja.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije