U 67. godini

Preminuo istaknuti bh. književnik Hadžem Hajdarević

04.12.2023.
u 12:53

Istaknuti bosanskohercegovački pjesnik, prozni pisac, esejist, publicist, pisac za djecu, urednik i priređivač djela drugih autora te znanstveni radnik u oblasti jezika Hadžem Hajdarević preminuo je u 67. godini.

Hadžem Hajdarević rođen je 18. srpnja 1956. godine u Kruševu kod Foče. Školovao se na Popovu Mostu (osnovna škola), Općina Foča, te u Sarajevu (Gazi Husrevbegova medresa i studij jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu).

Objavio je dvanaest knjiga poezije, više pjesničkih izbora, zatim nekoliko knjiga proza, kolumni, eseja, čime se kad je u pitanju žanr ubraja u najrazrodnije suvremene bosanskohercegovačke autore.

Knjige odabranih Hajdarevićevih stihova izišle su na bugarskom, francuskom, engleskom, slovenskom, poljskom i njemačkom jeziku. Prevođen je i na arapski, flamanski, mađarski, makedonski, danski, ruski, ermenski, talijanski, turski, ukrajinski i druge jezike…

Dobitnik je više književnih nagrada: Nagrada Trebinjskih večeri poezije (1981.), Nagrada "Skender Kulenović" (1996.), "Planjaxova" nagrada za najbolju knjigu pjesama (2005.), nekoliko bh. i regionalnih nagrada za najbolju kratku priču i dr. Zastupljen je u svim novijim antologijama bosanskohercegovačke i bošnjačke poezije i kratke priče.

Jedan je od autora Rječnika bosanskog jezika (Sarajevo, 2007.), koautor Pravopisnog priručnika bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika sa osnovama gramatike (Sarajevo, 2013.). Autor je ili koautor više čitanki za osnovne i srednje škole u Bosni i Hercegovini.

Od 2002. pa do 2012. godine bio je, u okviru redovitih aktivnosti Društva pisaca BiH, predsjednik Organizacijskog odbora Međunarodne književne manifestacije “Sarajevski dani poezije”, a krajem ožujka 2018. izabran je za predsjednika bosanskohercegovačkoga Društva pisaca. 

Živio je i radio u Sarajevu. Posljednjih dvadesetak godina, bio je uposlen u Institutu za jezik Univerziteta u Sarajevu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije