U organizaciji HKD „Napredak“

Predstavljena znanstvena monografija prof.dr.sc. Ivone Šego Marić

znanstvena monografija - Ivona Šego Marić
Foto: Fena
1/5
01.07.2024.
u 21:26

U organizaciji HKD „Napredak“ Glavna podružnica Mostar i Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače predstavljena je znanstvena monografija prof. dr. sc. Ivone Šego Marić „Hrvatska politika u Bosni i Hercegovini 1878. – 1918. državnopravne teme i pitanja“.

Kako je kazala sama autorica, ova monografija obrađuju temu položaja i aspekata državno-pravne ideje hrvatskih političkih krugova u vrijeme austrougarskog dualizma i centralizma.

- Knjiga se temelji na izvornom znanstvenom istraživanju, dugotrajnom radu u bh. arhivima, tako da smatram da zaslužuje pozornost javnosti jer aspekt državne pravne politike u BiH dosada nije obrađen na ovakav način - istaknula je Ivona Šego Marić, profesorica Pravnog fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Recenzent monografije prof. dr. sc. Željko Bartulović, redoviti profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, ocijenio je kako je autorica u svojoj knjizi načinila višeslojnu raščlambu države i politike (međunarodnog ustavnog izbornoga prava, političkih programa i sl.) te na taj način dala novi značaj i pridonijela istraživanju problematike državne i političke povijesti BiH.

- Kada se knjiga čita vide se sličnosti i problemi koji se i danas prožimaju po pitanju položaja BiH i položaja i statusa Hrvata u BiH. Ono što je bitno je da je autorica istraživala dosada neistražene dokumente u kojima se mogu pronaći nove činjenice o hrvatskoj političkoj povijesti. Ona je otišla korak dalje u istraživanju političkih kretanja različitih hrvatskih struja, predvođenih Ivom Pilarom i Josipom Stadlerom, koji nam dokazuju da, s jedne strane, postoji različitost razmišljanja kod Hrvata, ali kada se te strane dogovore onda se može puno toga napraviti, a nadam se da to može biti putokaz za današnja zbivanja - kazao je profesor Bartulović.

Autorici je na ovom istraživačkom djelu čestitao i predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar Miroslav Landeka.

- Autorica je iscrpno opisala i dokumentirala djelovanje hrvatske politike i stranaka u spomenutom razdoblju, a u programima političkih stranaka spominje se i njihova kulturna politika. Za nas kao društvo i Hrvate u BiH od velike važnosti u desetljećima do Drugoga svjetskog rata bilo je upravo djelovanje HKD Napredak. Brojni članovi Hrvatske narodne zajednice, kao najstarije političke stranke u Hrvata u BiH, bili su i članovi HKD Napredak - kazao je Landeka, podsjetivši da se autorica kao izvor za ovu monografiju oslanja i na Napretkovu kulturno historijsku zbirku.

O knjizi je govorila i prof. dr. sc. Snježana Pehar, dekanica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, te Danijel Vidović, diplomirani politolog i ravnatelj Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača, koji je da svoj osvrt na monografiju s politološkog gledišta.

Bivša studentica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Barbara Landeka, mag.iur, istaknula je nekoliko crtica iz životopisa autorice.

Ivona Šego Marić rođena je 1980. u Mostaru. Udana je i majka dvoje djece.

Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru 2004. godine.

Znanstveni magistarski rad pod nazivom „Nacionalno pitanje i Hrvatska narodna zajednica u Bosni i Hercegovini u vrijeme austrougarske uprave 1906.-1918.“ obranila je 13. srpnja 2007. godine na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i stekla akademsko zvanje magistra pravnih znanosti.

Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru 2016. obranila je doktorsku disertaciju pod nazivom „Položaj Bosne i Hercegovina u državnopravnim koncepcijama Ive Pilara“ i stekla akademski stupanj doktora pravnih znanosti iz područja društvenih znanosti.

Objavila je dvije znanstvene monografije, kao autor i koautor, više od 30 znanstvenih radova koji su objavljeni u priznatim znanstvenim časopisima u zemlji i inozemstvu.

Pozvani je predavač Mađarske akademije znanosti i umjetnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije