ZAGREB

Predstavljena knjiga Ivana Anđelića "Klis – Neretvica"

29.02.2024.
u 21:58

Monografija ravnatelja Hrvatskoga leksikografskog instituta BiH Ivana Anđelića "Klis – Neretvica, župe Obri, Podhum/Žitače i Solakova Kula" predstavljena je u četvrtak u Matici hrvatskoj u Zagrebu.

O knjizi su govorili pomoćni biskup vrhbosanski u miru Pero Sudar, povjesničar fra Marko Karamatić i autor Ivan Anđelić.

Biskup Sudar istaknuo je kako je glavni razloga izdavanja monografije ljudi koji su u župama u ovom kraju kroz stoljeća mukotrpno živjeli i s puno se ponosa nesebično davali ovom kraju, ali se i nadahnjivani njegovom ljepotom.

Ti su se ljudi, naglasio je, u svim teškoćama i životnim kušnjama hranili i hrabrili ljubavlju prema onome što su im predci teškom mukom stjecali i u nasljeđe predavali.

Fra Marko Karamatić je ocijenio kako se u tom kapitalnom djelu o tri župe kroz 24. poglavlja, Obri, Podhum/Žitače i Solakova Kula, očituje festival zavičajnosti.

Knjiga je grafički besprijekorno uređena, bogata ilustrirana vrlo kvalitetnim fotografijama po kojima vidimo seoske panorame, impresivne pejzaže, crkve, kapele, groblja, kuće i tradicijske nošnje, dodao je.

Anđelić je podsjetio da taj kraj potopljen 1954. Jablaničkim jezerom pa je ostao odsječen od ostatka općine, pruga i cesta koje su izmještene na lijevu obalu Neretve.  Nakon toga je pokrenut val prisilnog, a potom i ekonomskog iseljavanja da bi posljednji rat (1992.-1995.)  potpuno opustošio kraj od Hrvata koji sada tamo rezidencijalo žive te ih u sve tri župe ima svega 106, dodao je.

Knjiga je, smatra Anđelić, znatno više od klasične župne monografije. Monografija je sinteza svega onoga što taj prekrasan i bogat kraj ima te prikazuje udio Hrvata u njegovom duhovnom i ukupnom razvoju, napomenuo je Anđelić.

Knjiga "Klis - Neretvica župe Obri, Podhum/Žitače i Solakova Kula“ monumentalna je monografija na 720 stranica opremljena s 20 zemljovida i bogato ilustrirana s više od 400 crteža i fotografija.
Predstavljanje knjige organizirali su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Matica hrvatska i Ogranak Matice hrvatske u Sarajevu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije