u staroj gradnićkoj crkvi

Predstavljanjem romana "Tajna dvanaestog oraha" zatvoreni su 17. Didakovi dani

12.10.2020.
u 17:00

Predstavljanjem romana Sanijele Matković "Tajna dvanaestog oraha" u nedjelju navečer u staroj gradnićkoj crkvi zatvoreni su 17. Didakovi dani.

Uz autoricu romana u predstavljanju su sudjelovali Ivan Kraljević, Gojko Jelić, Tomislav Zovko, Žana Ćorić te glumac Mario Ćeškić i novinarka Valerija Ćorić, priopćili su organizatori.

Mladi glumac čitao je odabrane ulomke iz romana, dok je novinarka Ćorić predstavila autoricu i vodila program koji su glazbeno obogatile članice ženske pjevačke skupine HKUD Didak i gitaristica Lara Jurešić, učenica Srednje glazbene škole Široki Brijeg.

Ivan Kraljević kazao je da je autorica roman napisala prepoznatljivim rukopisom te da se on čita u jednom dahu i uz mnogo emocija.

– Priča je to o fra Didakovom povijesnom pothvatu a njezini glavni protagonisti su Lovro, koji je kao osmogodišnjak napustio svoju Hercegovinu, svoj rodni hercegovački kraj i zamijenio ga slavonskom ravnicom zahvaljujući fra Didaku, te njegov sin Stanko, prikazan u realnom vremenu, sin koji je naslijedio očevu vrlo bogatu i vrlo uspješnu tvrtku i bogatstvo koje je otac stjecao mukotrpnim radom počevši od ničega. Najzanimljivije od svega, naslijedio je očevo duhovno bogatstvo – rekao je Kraljević.

Roman "Tajna dvanaestog oraha" tiskan je u nakladi širokobriješkog ogranka Matice hrvatske, a izlazak knjige potpomogao je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske uime kojeg se nazočnima obratila Žana Ćorić.

Ona je istaknula kako fra Didak uvijek može svima biti za primjer da je unatoč svemu moguće napraviti velike stvari, ali i da će Hrvatska i Hrvati u BiH ostati povezani bez obzira na vrijeme i okolnosti.

- Htjela sam pokazati emociju tih ljudi koji su morali otići. Ne znam hoće li vam se svidjeti roman. Pišem na način na koji pišem i ne razmišljam hoće li se to nekome svidjeti, ali mogu vam obećati da ćete se dobro naplakati. Roman znam napamet i plačem svaki put kada ga čitam jer je to jedna posebna emocija - kazala je autorica romana Sanijela Matković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?