Stvaralaštvo Biserke pl. Vuković

Posveta velikom pjesniku Maku Dizdaru

03.11.2017.
u 08:29

U okviru jubilarne dvadesete kulturne manifestacije “Ulicom Bišća”, koja dva desetljeća okuplja umjetnike iz Bihaća i inozemstva, upriličena je književna večer “Pjesmom i slikom kroz ulicu Bišća”. Tom prigodom otvorena je izložba slika Biserke Margarete plemenite Vuković iz Lovrana i bihaćkih likovnih umjetnika, te predstavljena njezina zbirka priča “Zapisi iz snene duše”. Književna večer je bila posvećena i bh. književniku Mehmedaliji Maku Dizdaru.

– Biserka piše o životnim stvarima, onome što svatko od nas u tijeku jednoga dana vjerojatno proživi. Njezina nakana nije bila stvoriti veliko književno djelo o kojem će pisati naraštaji. Ona je jednostavno pisala o vremenu u kojemu živi, prostoru u kojem jest, o svojim strahovima, nadanjima, o potrebi za ljubavlju, o onome što čini mali svakodnevni život svakoga od nas, kazala je promotorica knjige Gorica Bukić. Autorica ove zbirke priča Biserka Margareta pl. Vuković kaže kako je dosad izdala dvije knjige, jednu zbirku poezije i jednu zbirku proze. Do nove godine izdat će i treću knjigu, koja je u pripremi. Vuković naglašava kako su njezine priče većinom istinite i iz svakodnevnog života - vašeg, njegovog, mojeg, u svakoj toj priči se možete naći i svaka priča ima svoju poruku. Poruka je to ljubavi. A, moja poruka ljubavi je da je ljubav bezvremenska. Ona živi i stanuje u nama svima, i živjet će vječno u kraljevstvu beskraja, poručila je Biserka Margareta Vuković, autorica knjige “Zapisi iz snene duše”. Udjel u ovogodišnjoj manifestaciji “Ulicom Bišća” uzeli su i članovi Udruge “Riječi sa Une”. – Radimo na tome da objedinimo i riječ i sliku, a i glazbu, što smo ovom prilikom i pokazali. Uz spisateljicu i slikaricu, pozvali smo i bihaćke slikare koji su predstavili dio svojih ostvarenja, kaže Džehva Havić, potpredsjednica Udruge “Riječi sa Une”.

O liku i djelu književnika Mehmedalije Maka Dizdara, ljubiteljima pisane riječi govorila je Šeherzada Džafić, profesorica na Pedagoškom fakultetu u Bihaću.

– Mak Dizdar nije bio samo pjesnik. On je bio i esejist, pisao je prozna ostvarenja koja će, sigurna sam, ovom novom valorizacijom ugledati svjetlo dana. S druge strane, govorila sam i o poetici Maka Dizdara, o pjesmi “Modra rijeka”, koja kad se čita ima različite konotacije. Dosadašnjim interpretacijama “Modra rijeka” se interpretira kao smrt, ‘valja nama preko rijeke’, međutim, kada se stavi u kontekst zbirke koju Mak Dizdar na početku posvećuje Homeru, to je ustvari duga plovidba koja se intertekstualno uspoređuje s Homerom, Odisejom konkretno, što ustvari znači plovidbu kroz život i teškoće koje čovjeka snađu. “Modra rijeka” je ustvari svaka prepreka koju čovjek treba prijeći, kaže Šeherzada Džafić, profesorica na Pedagoškom fakultetu u Bihaću. U glazbenom dijelu programa publici su se predstavili Kadira Ćano i Mujaga Dedić pjesmom “Ulicom Bišća”.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije