Sarajevo Film Festival

Počasno Srce Sarajeva Nuriju Bilge Ceylanu i Nijazu Hastoru

01.08.2018.
u 13:32

Dobitnici nagrade ''Počasno Srce Sarajeva'' 24. Sarajevo Film Festivala su turski reditelj Nuri Bilge Ceylan i bh. poduzetnik Nijaz Hastor, priopćeno je iz SFF-a.

Nagrade će im biti uručene za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i podršku Sarajevo Film Festivalu.

Hastor je rođen 1951. godine u Goraždu. Nakon završetka studija u Sarajevu počeo je 1974. raditi u VW-ovoj tvornici gdje je u narednih 15 godina postao jedan od najutjecajnijih menadžera.

Nakon toga je, 1989. godine, prekomandiran u Wolfsburg odakle je 1995. počeo podizanje tvrtke ASA.

Vlasnik je "ASA Prevent grupacije", čije bogatstvo su naslijedili njegovi sinovi.

Osnivač je i Fondacije ''Hastor'' koja funkcionira kao nastavak djelovanja Hastor Stiftung iz Wolfsburga, koja stipendira učenike i studente. Hastor je dobitnik brojnih priznanja, a osim podrške obrazovanju ulaže i u razvoj sporta, kulture i umjetnosti.

Ceylan je rođen u Istanbulu 1959. godine. Njegov kratki film ''Čahura'' prikazan je u natjecateljskom programu Filmskog festivala u Cannesu 1995. postavši prvi turski kratki film koji je uvršten u službeni izbor tog prestižnog festivala. S dugometražnim igranim filmovima ''Kasaba'' iz 1997. i ''Majski oblaci'' iz 1999. godine postigao je međunarodni ugled i osvojio brojne nagrade. Njegov treći dugometražni igrani film ''Dalek'' iz 2002. godine postao je najnagrađivaniji film u povjesti turske kinematografije.

U Cannesu je 2006. godine osvojio nagradu Fipresci za film ''Klime'', a dvije godine kasnije i nagradu za najboljeg reditelja za film ''Tri majmuna'' koji je potom postao prvi turski film uvršten u uži izbor za dodjelu nagrade Oscar za najbolji film na stranom jeziku američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

Ceylan se vratio u Cannes 2009. kao član glavnog festivalskog žirija, a dvije godine kasnije i sa filmom ''Bilo jednom u Anadoliji'' snimljenim u međunarodnoj produkciji u kojoj je sudjelovala i Bosna i Hercegovina - s kojim je osvojio Grand Prix. Ceylanov naredni film, ''Zimski san'' je 2014. godine na Filmskom festivalu u Cannesu nagrađen Zlatnom palmom. Njegov posljednji film ''Drvo divlje kruške'', u čijoj je koprodukciji sudjelovala i BiH, prikazan je u glavnom, natjecateljskom programu ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu gdje je naišao na odličan prijem publike i kritičara.

Također, Sarajevo Film Festival predstavit će i izložbu odabranih radova iz Ceylanovog bogatog fotografskog opusa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?