dr. sc. Stjepan Marić:

Ove godine otkriveni Einsteinovi gravitacioni valovi

 Einsteinovi gravitacioni valovi
09.04.2016.
u 15:30

Redovni član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost (HDZU) u Sarajevu profesor emeritus dr. sc. Stjepan Marić održao je danas u Sarajevu predavanje  naslovljeno " Albert Einstein  i 21. stoljeće".

Marić je u izjavi za Fenu uoči početka predavanja napomenuo da se ove godine navršava 100 godina od Einsteinovog teoretskog rada - Opće teorije relativiteta. Podsjetio je da su eksperimentalni fizičari dokazali postojanje gravitacionih valova, a to je, kako je rekao "nešto što ni sam Einstein nije vjerovao da će biti detektirano".

- Einstein je teorijski predvidio gravitacione valove, a ove godine smo imali sreću da su otkriveni. To je potvrđeno - rekao je Marić i dodao da su priroda i porijeklo gravitacionih valova "za neke ozbiljne rasprave", a da je za poznavanje prirode i društva interesantno što nas potvrda postojanja gravitacijskih valova sada približava saznanju kako je sve počelo.

Pojasnio da su se gravitacioni valovi desili prije milijardu i 300 miliona godina, kada je došlo do sudara koji je izazvao veliku eksploziju. Tada je došlo do deformacije prostora i vremena, a ova deformacija je brzinom svjetlosti stigla do naše planete te smo je uspjeli registrirati.

Profesor Marić je ukazao i na  Einsteinove prve radove iz 1905. godine kada je Einstein objavio svojih pet radova, a tada je imao samo 26 godina.

Zaključio je da su svi Einsteinovi teorijski radovi vremenom našli eksperimentalni dokaz te da u tome leži sva njegova veličina.  

Predavanje o Einsteinu organizirao je HDZU.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?