Umjetnička galerija BiH

Otvorena samostalna izložba Franje Likara

11.11.2017.
u 08:30

Samostalna izložba radova istaknutog umjetnika Franje Likara otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

U sklopu ovog postava, čija realizacija koincidira sa 70 godina postojanja Umjetničke galerije BiH i 90 godina života Franje Likara, predstavljena su najnovija djela iz bogatog opusa ovog značajnog autora koja svjedoče njegovu otvorenosti za istraživanja, kao i nesputanu stvaralačku energiju.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović istaknuo je da se radi o stvaratelju koji predstavlja jednu od najrelevantnijih pojava u likovnom životu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

- Mlade generacije to, nažalost, ne znaju, jer Franjo već dugo živi u Austriji, ali 60-ih i 70-ih godina (prošlog stoljeća) kada se on javio u likovnom životu, to je bio radikalni zaokret - kazao je Krsmanović, podcrtavajući Likarovu originalnost u mišljenju, likovnom jeziku i stvaralačkom izrazu uopće. Prema njegovim riječima, ovaj je umjetnik u to vrijeme “okrenuo sve naglavačke”, te je dotadašnju likovnu umjetnost figuracije i socrealizma oplemenio originalnim, smjelim i svježim idejama i, jednostavno, postavio temelje onome što se danas naziva suvremena, konceptualna umjetnost.Sudionike svečanog otvaranja postava, koji je okupio veliki broj poklonika umjetnosti, pozdravio je veleposlanik Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Martin Pammer, ne krijući oduševljenje porukama kojima zrcale djela predstavljena na izložbi, a što svjedoči o ogromnoj autorovoj vitalnosti. Publiku je pozdravio i Franjo Likar navodeći da, i pored određenih limita koje ‘donose’ pozne godine (slabljenje vida), još može raditi i stvarati uz neke dosjetke i tehnička pomagala, a, prije svega, velike formate. Franjo Likar (Varaždin, 1928.), četrdesetak godina živio je i stvarao u Sarajevu. Dobitnik je više republičkih, gradskih i strukovnih nagrada. Od 2008. godine član je Akademije nauka i umjetnosti BiH. Živi i radi u Klagenfurtu. Izložba je otvorena do 9. prosinca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije