Galerija Aluminij u Mostaru

Otvorena izložba "Dubrovački intermezzo" slikara Josipa Škerlja

izlozba
Foto: Stojan Lasić
1/4
05.05.2016.
u 21:59

Izložba pod nazivom "Dubrovački intermezzo" slikara Josipa Škerlja otvorena je večeras u Galeriji Aluminij u Mostaru.

Riječ je o postavci od 52 koloristički intenzivna platna koja će u Galeriji Aluminij biti izložena do 17. svibnja.

Autor Škerlj ovu izložbu u izjavi novinarima nazvao je veličanstvenom kazavši kako je prezadovoljan njome, posebice što je postavljena u Mostaru, gradu za kojeg je vezan iz mnogo razloga.

Škerlj za svoje stvaralaštvo kaže da je kao kotao u kojemu se pet desetljeća kuhaju motivi, teme i čitavi ciklusi, kojeg je samo potrebno redovito miješati da ono u njemu ne zagori, a u njega se u bilo kojem trenutku može zagrabiti i dobiti slikarski amalgam koji nije više ni jedan od onih izvornih sastojaka, već ima vlastitu prirodu, javlja Fena.

Govoreći o izložbi povjesničar umjetnosti Marin Ivanković je kazao kako je ovim radovima Škerlj, evocirajući motive iz ranijih razdoblja i dopunjavajući ih novima, započeo i smisleno zaokružio ciklus najosobnije mu teme - Dubrovnika ljubavnika.

- Ovaj je Intermezzo umetkom koji zakratko prekida niz događaja u životu Grada, pogled na trenutke između dva koraka po Stradunu, dva bata na zvoniku, dva poljupca među stupovima Sponze. Ova je izložba Dubrovnik koji buja od života - kazao je Ivanković.

Škerljova izložba u Mostaru zajednički je projekt Matice hrvatske Mostar - Mostarskog proljeća 2016., Filozofskog i Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, Dubrovačkih ljetnih igara te Likovne kolonije "Krešimir Ledić".

Tijekom otvaranja obratio se i akademik Josip Muselimović koji je uputivši čestitke autoru nazvao velebnom ovu izložbu. 

Josip Škerlj rođen je u Dubrovniku 1941. godine. Diplomirao je slikarstvo 1965. na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Do sada je imao stotinjak samostalnih izložbi te je bio sudionik brojnih skupnih izložbi i likovnih kolonija u Hrvatskoj i izvan nje.

Dobitnik je niza nagrada i priznanja, a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. O njegovu je djelu snimljeno nekoliko dokumentarnih emisija, a 1996. počašćen je i monografijom. Škerlj također i piše te je autor šesnaest književnih djela. Živi i stvara u Dubrovniku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?