Izložba djela fra Mirka Ćosića

Opus u kojemu se može naći štošta ugodno ljudskom oku

19.07.2017.
u 07:00

Na izložbi fra Mirka Ćosića, koja će biti otvorena do 30. kolovoza, predstavljeno je 61 djelo prvoga slikara u zapadnoj Hercegovini lokalnoga podrijetla.

- Hercegovački franjevac, unatoč svim teškoćama s kojima se suočavao u životu, stvorio je opus u kojemu se može naći štošta ugodno ljudskom oku i prijemčivo duhu- istaknuto je na otvaranju izložbe, koju su do sada vidjeli u mnogim mjestima BiH, a u studenom će biti postavljena u Sarajevu.

Uništene slike

Fra Mirko Ćosić bio je prvi diplomirani slikar franjevac iz BiH, a diplomirao je u Zagrebu na Kraljevskoj akademiji za umjetnost i umjetni obrt. Predavao je crtanje i povijest umjetnosti u gimnaziji u Širokom Brijegu od 1935. do 1945. Partizani su uništili gotovo sve njegove slike, a slikao je ponešto i u kaznionici u Zenici u kojoj je odležao više od šest godina. Sačuvano je svega šezdesetak njegovih radova.

“Ćosića su teške životne okolnosti onemogućile da on svojim pedagoškim i umjetničkim radom pruži onoliko koliko je, inače, bio u mogućnosti učiniti. Osim toga, njegove slike su, kao i on sam, imale jednako tešku sudbinu. Smještene u zapuštene ruševine župne kuće one su stradale. Zahvaljujući fra Jozi Pejiću, većina slika je restaurirano i spašeno, a urađena je “Monografija fra Mirko Ćosić”, rekao je umjetnički voditelj Galerije fra Vendelin Karačić, fratar koji je i uradio spomenutu monografiju.

Fra Mirko Ćosić rođen je 1903. u Buhovu pored Širokoga Brijega. Pučku školu pohađao je u selu Rasno, a 1917. upisao se u Franjevačku klasičnu gimnaziju u Širokom Brijegu. Mostarski biskup zaredio ga je za svećenika 1929. te je iste godine slavio i mladu misu. Preminuo je 16. srpnja 1967. Za života nije izlagao, a prva samostalna izložba postavljena je 1986. godine.

Sjeme umjetnosti

Čast da otvori izložbu pripala je predsjedniku vlade ZHŽ-a Zdenku Ćosiću, kojemu je pokojni Mirko djedov brat i koji je s velikim poštovanjem govorio o Mirku, najprije kao svećeniku, ali i velikom umjetniku. “Mogu samo reći da je on na ovim prostorima posijao sjeme umjetnosti koje se danas, zahvaljujući i nekim ljudima, rascvjetalo i ubiremo njihove plodove” naglasio je Ćosić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije