Iz 1885.

Najstarije orgulje stigle u Čerin uz veliku pomoć prof. Johanna Trummera

orgulje
Foto: Zoran Grizelj
09.12.2013.
u 11:33

Tijekom mise pjevali su Ferdinand Zovko i Mješoviti zbor sv. Stjepana Prvomučenika, a nakon svete mise u crkvi je održan polusatni koncert, na kojem su na orguljama svirali prof Johann Trummer i Katja Krolo Šarac

U župnoj crkvi sv. Stjepana Prvomučenika u Čerinu, općina Čitluk, za vrijeme svete mise blagoslovljene su orgulje iz 1885 godine, dvomanualni mehanički instrument s 13 registara. Prekrasni i vrijedni instrument iz kapucinske crkve u austrijskom gradiću Knittenfeldu stigao je u Čerin najprije zahvaljujući ideji prof. Katje Krolo Šarac da se ne ide u nabavu električnih orgulja nego klasičnih.

Misa uz orgulje

U tome joj je ponajviše pomogao njezin profesor Johann Trummer, inače voditelj zaklade Katholischer Medien Verein iz Graza, koji je prije same svete mise izveo skladbu Johana Sebastiana Bacha, Toccata i Fuga u d-molu.

Tijekom mise pjevali su Ferdinand Zovko i Mješoviti zbor sv. Stjepana Prvomučenika, a nakon svete mise u crkvi je održan polusatni koncert, na kojem su na orguljama svirali prof Johann Trummer i Katja Krolo Šarac. -Prije dvije godine, kada smo počeli tražiti orgulje za crkvu, pokušali smo s električnim, ali odustali smo na nagovor naše glazbenice Katje Krolo Šarac koja je predložila da potražimo klasične, i evo do čega smo došli, imamo najstarije orgulje na ovim prostorima - presretan je župnik fra Dario Dodig. Radovi na demontaži i montaži orgulja trajali su nešto više od mjesec dana za što je bio zadužen mladi orguljaš iz Splita Filip Polić.

- Bilo je jako zanimljivo raditi na ovim orguljama, sada zvuče kao i prije - kazao je Polić.

Kao stvorene za Čerin

Profesor Trummer, koji je u pratnji predstavnika Styrije Ivana Tolja, posjetio Čerin kazao je:

- Drago mi je da sam posjetio ovu župu i da vidim kako se svećenici u Hercegovini zalažu da kvalitetni instrumenti dođu u njihove crkve, da se glazbom uljepša sveta misa. Ove orgulje po svojoj veličini su kao da su pravljene za crkvu u Čerinu, a idealno zvuče kada se prati pučko pjevanje za vrijeme mise. U to sam se još jednom danas uvjerio - izjavio je Trummer.

Uvaženog gosta kao mali znak pažnje župljani Čerina darivali su umjetničkom slikom i vinom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije