Završen 10. Mostar Film Festival

Najbolje uloge ostvarili Ksenija Marinković i Stjepan Perić

moff
Foto: Stojan Lasić
1/6
01.12.2016.
u 08:00

Dodjelom nagrada najboljim glumcima, sinoć je svečano spušten zastor na 10. Mostar Film Festival (MOFF). Stručni žiri, u sastavu glumac Velibor Topić, predsjednik žirija, španjolski fotograf Jaime Olabarri Powell, Sandra Rančić, novinarka i dokumentaristica, Dževdet Tuzlić, novinar i filmski kritičar, imao je uistinu težak zadatak izabrati najbolja glumačka ostvarenja. Na koncu su odlučili kako nagrada za najbolju žensku ulogu pripadne Kseniji Marinković za ulogu patronažne sestre Vesne u filmu Zrinka Ogreste “S one strane”. Marinković je ove godine dobila i “Zlatnu arenu” u Puli za istu ulogu. Mladi hrvatski glumac Stjepan Perić, koji igra inspektora u filmu “Ministarstvo ljubavi”, osvojio je “Stablo ljubavi” za najbolju mušku ulogu. Nagrade za najbolju mušku i najbolju žensku sporednu ulogu ravnopravno su podijelili Goran Navojec (“Lazar”) i Muhamed Hadžović (“Smrt u Sarajevu”) odnosno Dijana Vidušin (“Ministarstvo ljubavi”) i Nataša Petrović (“Lazar”).

Nagrada za najboljeg glumačkog debitanta 10. MOFF-a pripala je mladom makedonskom naturščiku Davidu Todosovskom za ulogu desetogodišnjeg dječaka Zorana u filmu “Oslobođenje Skoplja”.

Teška odluka

- Bilo je jako dobrih uloga i jako dobrih filmova. Mislim da smo mogli uživati u najboljim filmskim ostvarenjima koja ova regija trenutno može ponuditi. Dugo smo vijećali, ali ipak smo na kraju jednoglasno donijeli odluku. Još jednom čestitam nagrađenima, a onima koji to nisu želim sreću drugi put, kazao nam je predsjednik žirija Topić.

Podsjetimo, na samom otvaranju 10. MOFF-a “Stablo ljubavi” za životno djelo dobili su doajeni glumišta Dragan Despot i Lazar Ristovski.

Inače, ovu prestižnu nagradu, rad akademskog kipara Ljupka Antunovića, u povijesti MOFF-a dobivali su odreda najveći glumci iz regije, kao što su Milena Dravi, Mustafa Nadarević, Dragan Nikolić, Mima Karadžić, Špiro Guberina, Ivo Gregurević, Nada Đurevska, Bogdan Diklić, Ana Karić, Radko Polič, Mira Banjac, Ivica Vidović, Božidarka Frajt, Boris Buzančić te Rade Šerbedžija kojem je ove godine dodijeljeno posebno priznanje za film “Oslobođenje Skoplja”.

Šestodnevna svečanost sedme umjetnosti u gradu na Neretvi ponudila je gledateljstvu raznovrstan i bogat filmski program, niz stručnih radionica i predavanja za studenti četiriju akademija, ugodne i nezaboravne filmske razgovore s velikim glumačkim i redateljskim imenima.

Mostar je doživo i premijeru filma koji je sniman u gradu i njegovoj okolici “Mrtve ribe plivaju na leđima”, s mostarskim i hercegovačkim glumcima u ulogama.

Bio je to filmski tjedan u pravom smislu riječi.

Riječki glumac Dražen Mikulić, i sam podrijetlom Hercegovac, kazao je kako bi ovakav filmski festival poželio svaki milijunski grad. Ali mi znamo da može i bolje.

Opravdan naziv

Možda posjećenost na svim filmskim projekcijama nije bila na velikoj razini, ali i to je razumljivo s obzirom na to da je u ovom gradu posljednja dva desetljeća vladao pravi filmski “mrak”. Sve u svemu, Dani filma u Mostaru, promijenivši ime u Mostar Film Festival, napravili su pozitivan iskorak i opravdali naziv pravog filmskog festivala. Direktor Festivala Slaven Knezović, koji također nije skrivao zadovoljstvo time kako je sve proteklo, na koncu je pozvao sve ljubitelje sedme umjetnosti iz regije ponovno na susret za godinu dana - na 11. MOFF.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije