Od srijede u Širokom Brijegu

Na MFF-u premijera filma o hrvatskim deložacijama

21.08.2015.
u 10:18

 

Španjolskom dokumentarnom komedijom "Kreator džungle" u srijedu 26. kolovoza započinje 16. Mediteran Film Festival u Širokom Brijegu, festival dokumentarnog filma stariji od Zagrebdoxa i prizrenskog Dokufesta. U četverodnevnom filmskom programu bit će prikazano 17 filmova u konkurenciji: sedam u kategoriji dugog i deset u kategoriji kratkog dokumentarca, piše Večernji list.

– Kuriozitet je da u godini s rekordnim brojem prijavljenih filmova imamo najmanje filmova u natjecateljskom programu. Međutim, odabrani su toliko dobri da je za pretpostaviti kako direkcija razmišlja o povećanju novčanih nagrada – kaže Damir Čučić, nagrađivani hrvatski redatelj i montažer, selektor MFF-a čiji je nagradni fond 5000 eura.

Pojava Sirijaca

Među sedam dugih dokumentaraca nalaze se dva filma iz Izraela te po jedan iz Španjolske, Francuske, Grčke, Sirije i Hrvatske – jedini hrvatski film u ovoj kategoriji su "Potrošeni" Boruta Šeparovića.

Među deset kratkih dokumentaraca su po jedan film iz Sirije, BiH i Italije, tri su iz Španjolske, a po dva iz Francuske i Hrvatske. Našu zemlju predstavljaju Neven Hitrec s filmom "Riba ribi grize rep" te Igor Bezinović s filmom "Veruda – film o Bojanu".

Zanimljiv je trend pojavljivanje sirijskoga filma. U proteklim godinama sirijska dokumentarna kinematografija uopće nije postojala, da bi u posljednje dvije godine doslovce eksplodirala. Sirijski filmovi posebno su dramatični, govore o razaranju Homsa, ali i o progonjenima, milijunima ljudi koji su u bijegu pred naoružanim zločinačkim postrojbama.

Svjetske premijere

Neki od filmova u konkurenciji, poput francuskog "Otkrivanja Taipeija" na Mediteran Film Festivalu doživljavaju svoju svjetsku premijeru. Baš kao i film Večernjakova novinara Zdenka Jurilja "Kućo moja" koji govori o deložacijama u Hrvatskoj i prati dramatične trenutke obitelji koje izbacuju na ulicu.U Širokom Brijegu već traje filmska radionica koju vode američki autori Lucy Eagleson i Tyler Gunderson, a koja će rezultirati kratkim igranim filmom što će biti prikazan na otvaranju MFF-a. Zanimljivo da se uz 20-ak domaćih djevojaka i mladića na ovu sada već uglednu filmsku radionicu prijavilo i šestero mladih Amerikanki koje su se došle filmski obrazovati u Široki Brijeg. Karizmu dobre filmske škole Mediteran Film Festival je postigao zahvaljujući velikim ulaganjima zajedno s Američkom ambasadom u BiH, pa su dosadašnji filmovi iz MFF School sudjelovali na svjetskim festivalima i izvan Europe. (ao)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije