Prije 53 godine

Na današnji dan Ivo Andrić dobio je Nobelovu nagradu

'Yugoslav writer Ivo Andric sits at his desk in Belgrade in the 1960s. Andric received the 1961 Nobel Literature Prize and died in 1975 at the age of 83.'
Foto: ''
10.12.2014.
u 18:17

Prije 53 godine, na današnji dan, Nobelovu nagradu za književnost dobio je Ivo Andrić. Uz Vladimira Preloga, jedini je bosanskohercegovački nobelovac.
Nagrada mu je uručena u Stockholmu za roman "Na Drini ćuprija", za kompletno književno djelo o povijesti jednog naroda.

Najveće svjetsko priznanje velikanu Andriću dodijelio je dr. Anders Esterling.

Pedeset posto iznosa Andrić je donirao za unaprjeđenje narodnih knjižnica u BiH, a nekoliko godina kasnije je i ostatak novca dao u iste svrhe.

Ivo Andrić je rođen 1892. godine u Travniku. U Višegradu, gdje se preselio nakon smrti oca, završio je osnovnu školu, a srednju u Sarajevu. Nakon toga odlazi na Mudroslovni fakultet Kraljevskog sveučilišta u Zagrebu, no školovanje nastavlja i u Beču i Krakovu.

Bio je u zatvoru, amnestiran je, bavio se diplomacijom i cijelo vrijeme je pisao. Oženio se kasno, u 66. godini, Milicom Babić.

Njegova najpoznatija djela su "Most na Žepi", "Ex ponto", "Gospođica", "Put Alije Đerzeleta", "Travnička hronika", "Prokleta avlija", "Jelena, žena koje nema" i "Znakovi pored puta".

Umro je 13. ožujka 1975. godine u Beogradu.

Komentara 1

GO
Goralo
18:34 14.01.2015.

Vrhunski pisac

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije