MOSTAR

Muzej Žitomislić ugostio izložbu o srpskom crkvenom tisku u BiH

25.05.2023.
u 12:15

Izložba pod nazivom "Srpska crkvena štampa u Bosni i Hercegovini u XIX. i XX. vijeku" otvorena je u Muzeju Žitomislić u srijedu, 24. svibnja, u povodu obilježavanja Dana slovenske pismenosti.

Izložba je rezultat suradnje Fondacije Žitomislić s Arhivom SPC, pa su i sami autori izložbe direktor Arhiva Radovan Pilipović i đakon Nenad Idrizović, priopćeno je iz Muzeja Žitomislić.

Otvarajući izložbu arhimandrit Lazar Lazarević osvrnuo se na put i plemenitu misiju braće sv. Ćirila i Metoda, a potom i na crkvene časopise koji su bili predmet izložbe.

"Naš narod nikada ne bi odustajao od pismenosti i obrazovanja i kad god bi političke prilike makar malo dozvoljavale, želja i potreba za časopisom, knjigama i prosvjetom bi nadvladala. Ljudi na ovim prostorima su se pored svih nedaća koje su imali, borili da imaju svoj časopis i da pošalju poruke narodu i kroz sve to da se narod opismeni", kazao je Lazarević.

Podsjećajući kako je ova tema naročito bitna za manastir Žitomislić u kome je osnovana prva škola za opismenjavanje djece. Lazarević je naglasio kako je tadašnji iguman osnivao škole gdje god je mogao i gdje su mu prilike dozvoljavale.

"Danas je bitno da je ova izložba ovdje gdje je ognjište te škole, kulture i civilizacije za naš narod", istaknuo je.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i konzul Republike Srbije u Mostaru Vaso Gujić, a izložba će u Muzeju Žitomislić biti postavljena do 20. lipnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije